Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szép Szó - fulltext az Arcanumtól

1939 nyarán - több más, a honra veszélyes, defetista lappal együtt - a Teleki-kormány betiltotta az Ignotus Pál és József Attila szerkesztette Szép Szó folyóiratot. Indulása után 81 évvel immár bármikor "fellapozható" a magyar irodalom- és szellemtörténet megkerülhetetlen orgánuma, mivel az Arcanum Digitális Tudománytár internetes oldalára link nemrég csonkítatlanul felkerült "József Attila lapja" is. Ennek a jelentőségét az a tény is növeli, hogy a hozzáférhetőség a Szép Szóhoz sokáig meglehetősen korlátozott volt: az 1950-es évekre a lap "füzetei" a könyvtárak zárt részlegeibe kerültek, s az egykor vihart kavaró írások is csak igen lassan és szelektálva szivároghattak ki onnan a nyilvánosságba, miközben a rendíthetetlen kommunista költőnek kisajátított, hamisított poétát mintegy kiszakították egykorvolt természetes közegéből. Igen pregnáns példája mindennek az, hogy még 1987-ben, amikor fakszimile kiadásban megjelenhetett egy Szép Szó Almanach, az egyébként igen laphű válogatásból a szerkesztőnek mégis ki kellett hagynia néhány "alapművet", legfőképpen a lap harmadik spiritus rectorának, (a rendszerváltásig a hivatalos Magyarországon nemkívánatos személyként kezelt) Fejtő Ferencnek az antisztálinista hitvallását.
- "Vissza az értelemhez". E felkiáltójel nélkül még hangsúlyosabb címet a Szép Szó című új folyóirat társszerkesztője, a karcos harcosságáról közismert publicista, Ignotus Pál adta beköszönő cikkének. 1936 márciusában fél évszázadot sűrített néhány mondatba: "Ötven évvel ezelőtt ez volt a jelszó: liberalizmus, demokrácia, felvilágosodás, polgári jogegyenlőség, nemzeti függetlenség, népszabadság, szabad gondolat, szabad sajtó (...) Ma: tekintélyi állam, totális állam (...) népiség, fajiság, új rendiség, új világnézet, új szellemi front, keresztény nemzeti országlás, nemzeti öncélúság, nemzetpolitika, nemzetvédelem."
Fejtó Ferenc pedig: "Elnyomni egy állam ellenzékét, vagy csak egyszerűen megakadályozni az ellenzék megnyilvánulását, nagyon súlyos dolog: a terrorizmus kezdete."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról