Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szerinted az alsó / középső / felső polcokon lévő könyvek forognak leginkább?

A legtöbb amerikai felsőoktatási könyvtárban a könyvek a Kongresszusi Könyvtár osztályozási rendszerének (call number) megfelelő rendben vannak elhelyezve a polcokon. Sok könyvtári dolgozónak az a benyomása, hogy a legfelső és a legalsó polcra kerülő könyvek a használat szempontjából hátrányt szenvednek. Meglepő módon nem sok kutatás vizsgálta e feltételezés helytállóságát mennyiségi nézőpontból. Jelen tanulmány ezt a hiányt kívánja pótolni közel 21 ezer könyv 2,25 éves használati statisztikájának elemzésével abból a szempontból, hogy a könyvek mely polcokon vannak elhelyezve.
Az átlagos használók a szemmagasságban elhelyezett könyveket egyértelműen előnyben részesítették helyben használat esetén. Mind a kölcsönzés, mind a helyben használat során az alsó polcokon lévő könyvek voltak a legkevésbé "kelendők". Amikor az eredményeket összevetették azzal, hogy a könyvek milyen módokon kereshetők és találhatók meg a polcokon, kiderült, hogy a polcok fizikai böngészése az átlagos használót arra készteti, hogy lényegesen gyakrabban válasszon ki könyveket a szemmagasságban lévő, és sokkal ritkábban az alsó polcokról.
Bár a vizsgálatot egy nagy felsőoktatási könyvtárban végezték, eredményei bármely könyvtárban felhasználhatók, ahol polcokon való böngészésre kínálnak könyveket az olvasóknak. (Egyszer fent, másszor lent a böngészésben, avagy hogyan befolyásolja a polcon elfoglalt hely a könyvek használatát a felsőoktatási könyvtárakban?; sajnos csak autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról