Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szerkesztés nélkül hamisít a MI-alapú képszerkesztő (Magic Editor, Google) (olvasóink szavazatára)

Fejlett mesterséges intelligencia alapú képszerkesztő eszközöket vet be a Google a Fotók szolgáltatásban, amivel még egyszerűbbé válik a képmódosítás - jelentette be a vállalat a Google I/O konferencián. A Magic Editor még többre lesz képes, mint a jelenleg is működő Varázsradír funkció, amellyel nem oda való emberek/tárgyak távolíthatók el a képről egy kattintással. Az új megoldással a képrészletek át is alakíthatók, pl. javítható az égbolt (felhősből ragyogó kékké), a téma átmozgatható másik helyre vagy átméretezhető, és persze a képrészletek még precízebben eltávolíthatók.

A bonyolult Photoshop-munka a Google képeken pár érintéssel elvégezhető a Google üzenete szerint. Az említett képszerkesztő programban akár több funkciót is igénybe kell venni egymás után, míg a Google a konferencián elmondottak szerint mindezt egy lépésbe sűríti az MI segítségével, ezzel pedig a hitelesség kérdéséről ismét kialakulhatnak viták.
A Fotók szolgáltatás tehát átalakítja, hogyan szerkesszünk és hogyan nézzünk fotókat. Például a Samsung szintén MI-t használó Space Zoom eszközénél az tapasztalható, hogy a Hold-képet olyannyira megváltoztatja javításnak álcázva, hogy közben a Hold felszínére további, eredetileg nem található krátereket is a képre varázsol.
Meddig szerkeszthető úgy egy fotó, hogy még továbbra is valódinak lehet tekinteni?
Az okostelefonnal készített képeket már most is sokféle szűrő, elmosódás eltüntetése, kiemelések módosítják a kamerafunkción és a képszerkesztő programokon keresztül. De a Google Magic szerkesztője ennél még többet ígér: tökéletesíteni szeretné a képeket. Mintha mindenki arra vágyna, hogy tökéletes legyen, ne csak az aktuális pillanatot örökítse meg.

Még nem lehet ugyan tudni pontosan, hogy a képszerkesztő mikor lesz elérhető minden felhasználó számára, de biztosan még az idén megjelenik. A cég fokozatosan vezeti be az új eszközt a szolgáltatások piacán, és teszi elérhetővé mindenki számára. Először a Pixel telefonokon jelenik meg, után a Google Fotókban is. A vállalat célja világos: a bonyolult és fizetős képszerkesztő eszközöket szeretné egyszerűen elérhetővé és használhatóvá tenni a tágabb közösség számára. Ezután már várható, hogy más telefongyártók is lemásolják majd az ötletet. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról