Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szerzői jog a XXI. században -- megrendülnek a könyvtárak?

Múlt pénteken hozta nyilvánosságra az Amazon legújabb szolgáltatását, a havi 9.99 dolláros előfizetői díj ellenében (egy hónapig pedig ingyenes próba keretében) korlátlanul igénybe vehető e- és hangos-könyv kölcsönző szolgáltatást, a Kindle Unlimitedet.
A hírről értelemszerűen minden portál beszámolt, én a New York Times és az ITCafé írását ajánlom áttanulmányozásra mindenkinek. A szolgáltatás lényege, hogy a havidíj ellenében az előfizetők 600.000+ tétel közül válogathatnak kedvükre, és kölcsönözhetik ki azokat (elvben akár százszámra, egy időben természetesen korlátok között, máskülönben nem kölcsönzésről beszélnénk). Ami kifejezetten érdekes azonban, hogy az amúgy közel 2.7 millió e-könyvből álló adatbázisából kizárólag 'csak' a fenti több mint hatszázezerhez biztosít hozzáférést ily módon az Amazon, aminek az oka, hogy sok kiadó ugyan adott engedélyt a felhasználásra, azonban úgy tűnik, hogy az öt legnagyobb angolszász kiadó (HarperCollins; Hachette; Simon & Schuster; Penguin Random House és Macmillan) nem. Nélkülük persze az egész modell veszélybe kerülhet. Már csak azért is, mert nem az Amazon az első, aki ehhez hasonló szolgáltatást kínál. A Scribd -- amely a professzionális tartalmak mellett saját, 'nem professzionális' publikációk feltöltésére is biztosít tárhelyet - 400.000 kötet, az Oyster pedig 500.000 tétel vonatkozásában kínál 9, illetve 10 dollárért hasonló szolgáltatást a fogyasztóknak. Vagyis, ahogy arra a NYT újságírója is felhívta a figyelmet, a kérdés valójában az: mi az, ami benne van, és mi az ami kimarad.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról