Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szinte hihetetlen: ők a legmagányosabb generáció 2024-ben

Statisztikák szerint a Z generáció fiataljai tartoznak a legmagányosabb korosztályba: egyre többen fordulnak a közösségi média irányába plátói baráti kapcsolatok reményében. A szakértők viszont felhívják figyelmünket a jelenség lehetséges veszélyeire is - írta a Daily Mail. A Z generáció tagjai, vagyis az 1997 után született fiatalok világszerte körülbelül 72 millióan vannak, közöttük egyre többen fordulnak az online közösségi terek (pl. Facebook, TikTok, Instagram) felé, hogy plátói kapcsolatokat alakítsanak ki. Ez a tendencia a statisztikák szerint arra utal, hogy korosztályuk rendkívüli mértékben magányosnak érzi magát.

Kutatások alapján a 16 és 29 év közöttiek kétszer akkora valószínűséggel érzik magukat gyakran, vagy akár állandóan magányosnak, mint a 70 év felettiek. A Prince's Trust tanulmánya szerint a fiatalok 30%-a véli úgy, hogy nem tud új barátokat szerezni, és még sosem érezte magát ennyire egyedül. A pandémia okozta lezárások és a közösségi média térhódítása hozzájárultak ahhoz, hogy az online barátkeresés népszerűsége megugorjon a korcsoportban. A TikTokon például már több mint 10 400 poszt alatt található a #friendapplications hashtag. Az online közösségi platformok gyakran kedvelt hobbikat, filmeket és zenészeket sorakoztatnak fel, amelyek segíthetnek a hasonló érdeklődésű embereknek kapcsolódási pontot találni. Az egészségügyi szakértők azonban felhívják a figyelmet az online kapcsolatteremtés veszélyeire is. Dr. Ann Nainan londoni háziorvos szerint bár az online kommunikáció könnyebbé teszi az emberekkel való kapcsolatteremtést, az nem pótolhatja a személyes interakciókat és az ezekből adódóan végbemenő biológiai folyamatokat, például az oxitocin és az endorfin felszabadulását.

A Harvard Egyetem jelentése szerint a Z generáción belül tapasztalható elmagányosodásra az orvosok is felhívták a figyelmet, ugyanis a társadalmi elszigeteltség növelheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Ez rávilágít arra az aggasztó tényre is, hogy mind az idősek, mind pedig a fiatalabb generációk esetében komoly veszélyforrást jelenthetnek a magányból fakadó negatív érzelmek.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról