Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szivárványcsaládok a gyerekkönyvekben - Ezerszínű elfogadás gyermekszemmel

Míg a hazai diskurzusokban sikerül eldönteni, hogy a homoszexualitás bűn-e, vagy betegség (ha bűn, akkor értelmetlen a kigyógyítás, ha viszont betegség, akkor nem lehet bűn), a könyvtáraknak érdemes a teljes lakosság - azaz, a közkönyvtári célcsoport - 5-7%-át kitevő, születésükkel kapott identitásukat kereső meleg emberek ellátása is. Íme egy ajánló. (MG)
- Kinyitottam egy könyvet, amit múltkor vettem ki a helyi könyvtárból. LMBTQ+ témájú, ami meg is lepett, hisz "ilyeneket" nem szoktam a szülővárosomban látni. Elgondolkodtam, vajon fiatalabb koromban hogyan segítette volna az előbújásomat, vagy akár egy küszködő meleg barátom megnyílását felém, ha könyvbeli példákat látok a közvetlen közelemben? Mi lett volna, ha hamarabb tudom?
Több ezer kérdést feltehetnénk a témával kapcsolatban, és a válaszok sem fognak megegyezni soha. Azonban kérdések helyett vessük bele magunkat a hazai és külföldi gyermekirodalom szivárványos részlegébe.
A gyermeki pszichével foglalkozó, illetve a gyermekkorban történt traumák feldolgozását segítő könyvek reneszánszukat élik Magyarországon és a tengerentúlon is. Itthoni szerzőink közül olyan írók, mesemondók foglalkoznak a témával, mint Tóth Krisztina, Zalka Csenge Virág és Boldizsár Ildikó. Viszont kik maradnak az LMBTQ+ ifjúsági és- gyermekirodalomra? Hazai színekben jelenleg sajnos nem láthatunk olyan fiataloknak szánt irodalmat, amely a szivárvány bármely skálájáról főszereplőket vonultat fel, vagy felvilágosító értekezést indít el a szülőkkel.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról