Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Szolgáltatások gyerekeknek - különféle érzékelésekre fókuszálva (olvasóink szavazatára)

Nyáron a Dakota Megyei Könyvtár link különböző új gyerekszolgáltatásokkal áll elő. Főként egy-egy érzékelési nehézséggel, fogyatékossággal rendelkezőkre fókuszálnak. Kipróbálható érzékelésbarát állatsimogató, zenei tevékenységek, amerikai jelnyelv és egy új, szenzorokkal kiegészített nyugtató terület.
E könyvtár kapta meg először a minnesotai humán szolgáltatások osztályának állami innovációs ösztöndíját. Úgyhogy 2018 áprilisától kínál speciális szolgáltatásokat az átlagtól különböző érzékeléssel rendelkező gyerekeknek is. A két évre szóló ösztöndíj 100 ezer dollár. Ebből finanszírozzák az eseményeket, pl. jelnyelvi napokat. Továbbá a 2019 nyári programokat.
Az élő állatokat bemutató és zenei alapú programok mindig népszerűek. Most ezt akarták kiterjeszteni a speciális igényű közönségre is. Háromféle stratégiát vetnek be a tervezésnél.
- A programokon maximum 30 fő vehet részt.
- Kétszer szervezik meg ugyanazt a programot.
- A marketingben hangsúlyozzák a családoknak, hogy az események inkluzívak, azaz befogadóak. Beleírják, hogy a kongózenés programra fogadnak autistákat és az érzékszervi túlterhelésre érzékenyek gyerekeket is. Elérhetők zajcsökkentő fülhallgatók és más érzékszervi támogató eszközök. A programok interaktívak, a hangszerek kipróbálhatók.
Az állatsimogató "nyitott ház" stílusban valósul meg. Lesznek békák, gyíkok, kígyók, kis aligátor. Mindenki azzal tölthet több időt, amivel szeretne. Elkerülheti, amit nem szeretne. Kaphatók füldugók és orrcsipeszek, ha a résztvevők érzékenyek a hangokra és szagokra.
A könyvtár dolgozóit is szeretné a vezetés érzékenyíteni a problémákra. Amerikai jelnyelvből is képzik őket. Csaknem 200 dolgozó már képes használni az alapszintű könyvtári szavakat. A szolgáltatás menedzserének reményei szerint a támogatás lezárulása után is megmarad a kulturális változás. A szervezet a jövőben is jobban oda fog figyelni a különböző érzékeléssel rendelkező látogatókra. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról