Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Szolgáltatások nehezen olvasóknak is (jól olvasóknak nem nagy kunszt)

Vannak olyan olvasók, akiknek - látási, egyéb fizikai, érzékelési, fejlődési, kognitív, tanulási vagy egyéb problémák miatt - a nyomtatott szöveg hatékony olvasása komoly nehézséget jelent. A skandináv országokban - Svédország kivételével, ahol ez a közkönyvtárak feladata - speciális könyvtárak szolgáltatnak ennek az olvasói körnek.
Finnországban a nehezen olvasókra szakosodott Celia könyvtár hangos könyveket (ezek teszik ki a kölcsönzések 99%-át), Braille írást használó és tapintással olvasható könyveket gyűjt. A finn szerzői jogi törvény 17. fejezete arra is feljogosítja, hogy a célnak megfelelő (ún. elérhető) formátumban közreadjon műveket. A digitális audio formátumban megjelenő hangos könyvek megfelelnek a DAISY szabványnak. Fejlett keresési, könyvjelzőzési, soronkénti navigációs és beszédsebesség-szabályozási funkciókkal vannak ellátva.
A Celia könyvtárat jelenleg közel 25 ezren használják. A potenciális használók száma a becslések szerint országosan 250 ezerre tehető. Látásromlás miatt egyre több az érintett idős olvasó, és egyre több a diagnosztizált diszlexiás. (A könyvtár mindenkié - beleértve a nyomtatott szöveget nehezen olvasókat is; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról