Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szótárhasználat - csökken-e?

(2x frissítve) A Katalisten feltett kérdés link számos választ generált a listán és magánban egyaránt. Ezek alapján úgy tűnik:
- a nyomtatott akadémiai szótárak jelentik az elérhető legjobb minőséget többek véleménye szerint, mely a magas minőségű fordításokhoz elengedhetetlen
- az akadémiai szótárak közül számos elérhető az EISZ szolgáltatáson keresztül ingyenesen link , nemcsak a felsőoktatás, hanem a kutatóintézetek, megyei könyvtárak, közkönyvtárak, múzeumok, levéltárak, kórházak stb. számára is (a kiadó nyilatkozata, hogy a nyomtatott és az elektronikus változat azonos)
- egyes könyvtárakban csökken (konkrét eset: iskolai könyvtár), másokban nem csökken (konkrét eset: városi könyvtár) a szótárak használata (1-1 minta)
- kutatóintézeti könyvtári tapasztalat: senki nem használja a nyomtatott szótárakat, sőt a használók nehezményezik a kézikönyvtári szótárak nagy számát (selejtezés antikváriumoknak felajánlva sem kelt el)
- vannak használók, akik egyszerűen jobban kedvelik a nyomtatott / online szótárakat
- az elérhető nyomtatott szótárak kiadása is sokat számít: a régebbi kiadások gyakran okoznak gondot
- a nyomtatott változat használatát nagyban emeli az a jogi természetű kitétel, hogy a nyelvvizsgákon csak nyomtatott szótár használata engedélyezett
- több kiadó annó cd-n is elérhetővé tette az egy- vagy többnyelvű szótárak jó részét, s ma online hozzáférést is adnak korlátozott időtartamra
- nem világnyelvek esetén gyakran nem kielégítő a minőség
- az online világnyelv <-> világnyelv szótárak sokkal jobbak, mint az online magyar <-> idegen nyelv szótárak
- kiválóan alkalmas fordításra a Wikipédia is
- az internetes szótárak ill. maga a web frissebb információt szolgáltat, de laikus számára megbízhatatlanabb, és egyelőre nem érhető el egy még egy hozzávetőleges "javasolt szótárak jegyzéke" sem. (összeáll.: MG - aki köszönetet mond a kommentek íróinak)

Hírforrás: KIT-információ
2016. december 02.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=szotarhasznalat
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról