Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szövegértés vs. befogadó-szintű szöveg előllítása - a használóképzés dilemméja

... a válság mellett még a devizahitelezés okozott külön problémát, ahol a korábban olcsóbbnak számító hitelek hirtelen drámaian drágává váltak, miközben rengeteg ember felvette őket. Ekkor volt egy olyan megközelítés, hogy a jövőben meg kell tanítani az embereket arra, hogy képesek legyenek felfogni egy 60 oldalas szerződés összes lehetséges kockázatát. És egy olyan is, hogy inkább kötelezően egyszerűsíteni kéne az ilyen pénzügyi termékeket, hogy könnyen érthetőek legyenek.
- Richard H. Thaler (a viselkedési közgazdaságtan egyik legnagyobb alakja): Sejthető, hogy én az utóbbi mellett állok, a New York Timesba többször írtam is a pénzügyi ismeretek témájáról. Az érvelésem röviden annyi, hogy lehetetlen megtanítani az embereket ilyesmire. A másik javaslat olyan, mintha azt mondanánk, hogy sokkal olcsóbb lenne az egészségügy, ha mindenki orvos is lenne, és meg tudná operálni magát. A fő kérdés ráadásul itt az, hogy ki tudja jobban viselni az árfolyamkockázatot: a kölcsönadó vagy a kölcsönt felvevő? Itt elég egyértelmű a válasz, hogy a kölcsönadónak van meg a tudása és a hozzáférése ahhoz, hogy fedezze az árfolyamkockázatot. Egy egyénnek, még ha ért is hozzá, sokkal drágább lehet ezt megoldania. Értelmes lehet ezért egy olyan szabály, ami csak az adott ország devizájában engedélyezi a jelzáloghiteleket.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról