Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Szövegfeldolgozás XML alapokon -- Bíró Szabolcs könyve

Az SGML 'öccseként' aposztrofált XML nyelv lehetőséget biztosít a korszerű szövegtárolásra, segítségével biztonságos, könnyen kezelhető és újra feldolgozható szöveges állományok hozhatók létre. Többplatformos jelölőnyelv, azaz egyformán viselkedik különböző számítógépeken és operációs rendszereken, kódolása viszonylag egyszerű, könnyen elsajátítható. Nyílt, gyártófüggetlen és a teljes internetes közösség támogatását élvezi. Nem véletlen tehát, hogy az egyik legfontosabb alkalmazási területe a szövegfeldolgozás. A könyv útikalauz, mely bevezeti olvasóit az XML alapú szövegfeldolgozás világába. Ugyanakkor nem csupán azt mondja el, hogy milyenek és hogyan hozhatók létre az XML dokumentumok, hanem mindezt a szövegjelölés során alkalmazott két legnagyobb jelölésrendszer, a TEI és a DocBook példáin keresztül mutatja be. Ám ezen kívül áttekintést ad jó néhány, az XML-hez kapcsolódó és annak alapjain nyugvó olyan technológiáról, melyek ismerete elengedhetetlen a felhasználók számára is kezelhető formátumok létrehozásához. A leginkább informatikusok, informatikus-könyvtárosok, képző intézmények (egyetemek, főiskolák) oktatói és hallgatói, illetve a szövegfeldolgozás 'időtálló' formátumai iránt érdeklődő szakemberek forgathatják nagy haszonnal.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról