Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szükségből erényt - különböző tudásokat kombinálnak a British Library webarchiválói

Nagy-Britanniában a webarchiválás több intézmény összefogásával, konzorciumi keretek között zajlik. A British Libraryben (BL, link ) a webarchiválással foglalkozó szervezeti egységnek nyolc munkatársa van, ez a létszám európai szinten is egyedülálló. Így sem tudnák azonban feladataikat hatékonyan elvégezni, ha nem hirdetnének belső tréningeket más szervezeti egységek munkatársai számára. Ők a normál munkájuk mellett a saját szakterületükön gyűjtenek webes forrásokat, illetve gondozzák az adott területnek megfelelő tematikus gyűjteményt. A BL magyar, román, moldovai és eszperantó gyűjteményét gondozó Déri Andrea például biológus végzettségű kutatóként korábban bejárta a fél világot a klímaváltozás hatásainak felmérése kapcsán, így most ő gondozza normál munkája mellett külsős segítőként a webarchívum témába vágó gyűjteményét.

Érdemes megjegyezni továbbá, hogy munkaszervezésben nincs visszatérés a COVID előtti időkhöz. Akinek nincs olyan munkaköre, ami miatt állandó jelleggel a könyvtárban kell dolgoznia, csak heti két-három napot tölt bent az intézményben, így a webarchívum munkatársai is. A vezetők és munkatársak közötti bizalom, az elvégzett munka ellenőrizhetősége így sem szenved csorbát... - adott gyors áttekintést a KIT-nek Németh Márton, a múlt heti londoni webarchiválási konferenciáról hazatérve.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról