Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Szükséges könyvtárosi kompetenciák - könyvtárosságon kívül

A könyvtárosoknak és más információs szakembereknek egyre több olyan szituációban kell helytállniuk, amely túlmutat a tradicionális feladataikon, ezzel olyan kompetencia-elvárások jönnek létre, amelyek korábban nem voltak jellemzők. Ezek feltérképezése érdekében a szerző olyan kompetencia-profilokat keresett, amelyek könyvtárosok, levéltárosok, iratkezelők, információ- és tudásmenedzserek pozícióit írják le. Az öt kompetencia-kategória:
1. együttműködés, ügyfélszolgálat és kommunikáció;
2. a szervezet működésének megértése és a stratégiával összehangolt munka;
3. program- és szolgáltatásnyújtás és irányítás;
4. az információ- és tudásmenedzsment technikai kompetenciái;
5. személyes tulajdonságok.
A kategóriákban felsorolt kompetenciák nagy része aktív közreműködést kíván meg a szakembertől: az első kategória például nemcsak arról szól, hogy jó kapcsolatot kell ápolni a külső és belső partnerekkel, hanem kommunikációs és képzési terv kialakítása és megvalósítása is fontos, nem is beszélve a konfliktusok kezeléséről. A harmadik kategóriába tartozó kompetenciák pedig kifejezetten gazdasági és vezetési elemeket tartalmaznak: a szervezet és az emberi erőforrás irányításáról, a költségvetés és a javak kezeléséről szólnak, egészen a különböző kockázatelemzésekig. A személyes tulajdonságok közé pedig olyan elemek kerültek, mint az alkalmazkodóképesség és rugalmasság, a csapatmunka és együttműködés, az értékek és etika, a kezdeményezőkészség, az időgazdálkodás és a nagy megterhelés mellett végzett munka, az elemző gondolkodás és döntéshozatal, illetve a folyamatos szakmai fejlődés iránti elkötelezettség. (Kompetenciák az új szerepeket betöltő információs szakemberek számára; ref.: Jávorka B.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról