Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szürke irodalom a BL-ben

A szürke irodalom egyik jellemzője, hogy nehéz megtalálni. A British Library-ban az idők folyamán tapasztalatokra tettek szert, és jó kapcsolatokat alakítottak ki a szürke irodalom előállítóival és szolgáltatóival. A gyűjteményt három fő dokumentumtípus alkotja: a kutatási jelentések, a konferenciaanyagok és a tézisek. -- A korábbi, főleg papíralapú világban nehéz volt a szürke irodalmat beszerezni. Az internet és az elektronikus hordozók elterjedésével a szürke irodalom is elérhetőbbé vált: intézeti adattárak, kormányzati és intézményi honlapok szabad hozzáférést kínálnak saját állományukhoz. A szürke irodalomra vonatkozó használói igények és szolgáltatási módok is jelentősen változtak. Számos szolgáltató felismerte a szürke irodalom fontosságát, pl. az Amerikai Pszichológiai Társaság az ismert PsychInfo adatbázist kiegészítette a PsycEXTRA szürke irodalmat tartalmazó adatbázissal, a Thomson Scientificnél fejlesztik a Web Citation Indexet, amely a preprintek, műszaki jelentések, disszertációk, konferenciaanyagok és a szürke irodalom más típusainak megtalálását segíti. Az Elsevier tudományos keresőmotorja, a Scirus számos információforrást keres végig, beleértve az intézeti adattárakat is. Úgy látszik, felismerték, milyen értékes információkat hagytak eddig figyelmen kívül. Nemcsak 'harmadik személyek' dolgoznak a szürke irodalomhoz való hozzáférés könnyítésén, hanem a dokumentumok előállítói is: honlapokat fejlesztenek, hogy a keresőmechanizmusok megtalálják őket, és ezzel szolgáltatókká váljanak a nagyközönség számára. Példa erre az USA szövetségi ügynökségeinek GrayLIT Network hálózata, amely az Információs Hídon (Information Bridge) keresztül lehetővé teszi, hogy a felhasználók közvetlenül elérjék az Energetikai Minisztérium műszaki jelentéseinek teljes szövegű adatbázisát.

Hírforrás: Tillet--Newbod: Grey literature at The British Library: revealing a hidden resource. In: Interlending & Document Supply, 2006/2. Referálva: TMT, 2007/1., ref.: Jáki É.
2007. február 14.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=szurke_irodalom_a_bl-ben
Régebbi hírforrás(ok): Tillet--Newbod: Grey literature at The British Library: revealing a hidden resource. In: Interlending & Document Supply, 2006/2. Referálva: TMT, 2007/1., ref.: Jáki É.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról