Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szókincset építenek a tabukhoz - író--olvasók helyett / mellett?

- A döntés szabadságait körbejáró üzenetek eljuttatására szövetkezett Tudás 6alom csoport fiatal művészei csapatépítő tréninget tartanak magyar állampolgároknak a Jurányi Házban.
Horváth Kristóf, slammer: A nemi erőszaktól a hajléktalanságon át a drogfüggőségig mindenki a saját traumáit dolgozza fel a Cigány magyar csapatépítő tréningben. A romákkal szembeni előítéletekkel akartak szembemenni?
Azt akartuk, hogy a közönség egy laboratóriumi környezetben megfigyelhesse a romákhoz való viszonyát, és a társadalom szembesüljön a saját működésével [ld. pl.: link ]. Ezeket az önreflexiós folyamatokat szeretnénk segíteni. A közönségünk általában azt gondolja magáról, hogy nem rasszista, ám a hétköznapokban rengeteg előítélet dolgozik mindenkiben.
A Tudás 6alom csoporttal azt a célt fogalmaztuk meg magunknak, hogy jelenségeket figyeljünk meg, adjunk nekik nevet, építsünk a tabukhoz szókincset, és ezt minél szélesebb körhöz juttassuk el. (...) Kiderült, hogy amit 12 éve írok a fióknak, az működőképes. Addigra annyi minden feszített, bosszantott, a képmutatások, amelyeket mindannyian látunk, de nem merünk kimondani. Felszabadító kimondani, hogy a király meztelen.
- Milyen témák fogják meg mostanában?
HK: Az írás mellett a produceri, szervezői munka is érdekel. A Tudás 6alom csoporttal nemcsak a cigánytémát akarjuk nyomni. Az Örömsorvasztó drogprevenciós fórumszínházi előadásunkban például nem szerepel a cigányság. Az intim tudatosság, a szexuális felvilágosítás témáját dolgozzuk fel az intimtréning kitalálójának, Kriston Andreának a segítségével. Rácz Katinka gyásztanácsadóval pedig a veszteség és a gyász feldolgozásával foglalkozó előadáson dolgozunk. Olyan dolgokat akarunk hozni a társadalomba, amelyek mindenkinek hasznosak. Persze a roma identitás kérdése mindig fontos marad, mert a társadalom ezen keresztül is tanulhat magáról. A melegeknek, a sérülteknek, a zsidóknak, a szemüvegeseknek és a vegánoknak, a kirekesztett csoportoknak a kötelessége, hogy megmutassák a világ félreműködését. Ahogy a Bibliában áll: "a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket".

Régebbi hírforrás(ok): ...válaszd az olvasást és megszűnik az éhezés... link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról