Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Tájékozódás-ökonómia - könyvtárosoknak is

Bár a könyvtárosok általában a hatékony, de nagy erőfeszítést igénylő információkeresési stratégiákat propagálják, a kis erőfeszítést igénylő keresésnek a jelenleginél rendszerezettebb és koordinált formája is hasznos lehet. Ésszerű ugyanis, hogy csak annyi energiát fektessünk a keresésbe, amennyi hasznot az várhatóan hozni fog. Ha tehát az eredményekről feltételezzük, hogy azok jelentősége nagy lesz, akkor érdemes időt és fáradságot nem kímélve megpróbálnunk pontos és lehetőség szerint teljes információkat kapni. Ha viszont a téma kevésbé fontos, a várható haszon alacsony, vagy kevés kockázattal jár, ha nem megfelelő információt kapunk, akkor a kis erőfeszítést igénylő keresés is megfelelhet, ezért az ilyen stratégiákat széles körben használják. Hasonló a helyzet, ha egyszeri, nem ismétlődő keresésről van szó. Ha viszont többször keresünk ugyanabban a témában, ha a hozzá kötődő tanulás vagy fejlesztés költséges, akkor a nagy erőfeszítést igénylő keresési stratégiákat célszerű alkalmaznunk.
A kis erőfeszítést igénylő kereséshez általában egyszerű, főként egyablakos keresést nyújtó eszközöket használunk, amelyek lehetnek discovery rendszerek vagy keresőmotorok, mindenekelőtt a Google és a Google Scholar. Anélkül, hogy a Google keresőinek használata mellett korteskednénk, látnunk kell, hogy azok fejlettebbek, mint a discovery rendszerek, sőt az utóbbiak továbbfejlesztéséhez mintákat is adnak. Google kereséseinket pontosabbá tehetjük országok, országkódok, fájltípusok, domének (pl. .gov) a Libguides szoftver segítségével elkészített könyvtári kutatási (információkeresési) segédanyagok és/vagy könyvtárak nevének a keresőablakba való beírásával.
Az egyetemi könyvtárakban azonban szükség van arra, hogy az ilyen, kis erőfeszítést igénylő keresések sikerességét szervezett módon, praktikus stratégiák kialakításával támogassuk. (Heurisztikus információkeresési eszköztár a kis erőfeszítést igénylő információkereséshez; ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról