Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Zenei tájékoztatás az egri zenei gyűjtemény gyakorlatából 3. - Tájékoztatási források és tájékoztatói kínálat

Zenei tájékoztatási eszközeink az érdeklődők számára általában megfelelőek, gyakorlati, oktatási, kikapcsolódásbeli igények kielégítésére alkalmasak (a kérdések közel 80%-át meg tudjuk válaszolni általuk). A zenetudósok, kutatók eleve nagyobb zenei szakkönyvtárhoz fordulnak. A bibliográfia eszközöket igénylő kérdések legtöbbjét helyben teszik fel. Nagyobb zenei könyvtárak számára óriási lehetőség a térítéses adatbázisok használata, pl. RILM link , Grove Music Online link , illetve a Naxos link , Alexander Street Press link zenei adatbázisai. Ezeket mi is szívesen használnánk, de áruk miatt egyelőre álom.
Néhány trend: a filmzenék iránti rajongás jellegzetes manapság, sok ehhez kapcsolódó kérdésünk van. Ünnepséghez, esküvőhöz, temetéshez kérnek ajánlót, hangszertanuláshoz szakirodalmat a legtöbben.
Telefonon legtöbbször azt kérdezik (napi 5-6 kérdés), adott zeneszám meg van-e, annak ellenére, hogy az adatbázisból kideríthető, tudunk-e ajánlani adott eseményhez, rendezvényhez, ünnepséghez, évfordulóhoz zenét, idézetet. Megnőtt a rejtvényekhez kapcsolódó kérdések száma (pl. adott ária melyik operában hangzik el), sőt olyan is előfordul, aki rejtvénykészítéshez kér segítséget. Jellegzetes, gyors, faktografikus eszközöket igénylő tájékoztatási kérdéseink: Ki énekli? Adott zeneszám adott előadó melyik albumán található? Zeneszerzők, előadók életrajzi adatai. Ki mondta? Mikor volt az ősbemutató? Zenével kapcsolatos intézmények adatai, címei. Jönnek dalszövegre vonatkozó kérdések (pl. Schubert Ave Maria magyar szövege).
E-mailben leginkább könyvtárközi kölcsönzésre irányuló kérések jönnek (napi 1-2), adott számra, lemezre, könyvre, ami csak nálunk van meg. A zenei könyvtárosok levelezőlistáját link kellett igénybe venni egy pszichológusnő kérdéséhez, aki az operairodalomban keresett áriákat az áldáshoz és átokhoz, nagyszerű ötletek jöttek, fontos eszköznek találom, hiszen ezen a listán összeadódik a zenei könyvtárosok tudása.
Nagyon fontos, hogy minél több ajánló listát (ünnepek, évfordulók stb.) online is elérhetővé tegyünk honlapunkon, blogunkon, közösségi oldalakon, mert nagy hiányt pótolunk, az igény iránta óriási, pl. ballagási tematikus listánkat 2008 májusától honlapunkon link 9689, a Hangtárnokon link 13,961 látogató tekintette meg, míg a YouTube-ra link feltöltött ajánló videót 219,623 ember. (Zsoldos Marianna)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról