Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tájékoztatásban dolgoznának leginkább a leendő könyvtárosok - ott, ahol tarolni fog a MI

2010-ben, 2011-ben és 2017-ben követéses felmérés készült a hazai könyvtáros hallgatók pályaképéről. Habók Lilla és Szabó Gábor tanulmányukban...
... A hallgatókat megkérdeztük arról is, hogy a könyvtári munka melyik ága érdekli őket leginkább, de ehhez nem kapcsoltunk hipotézist ebben a kutatásban. A válaszokat tartalomelemzéssel megnéztük a kitöltések évfolyama szerint, amelyből jól látható, hogy a tájékoztatás és a feldolgozás a legnépszerűbb terület. Sok könyvtáros-hallgató egyszerre több munkakört is megjelölt, gyakran a tájékoztatást és a feldolgozást egyszerre, de az összehasonlíthatóság kedvéért a 9. ábrán [ld. a forráscikket] a százalékos arányt tüntettük fel, hogy melyik munkakört hányan említették az adott mintában. Míg 2010-ben döntő többségben a tájékoztatást írták be a válaszadók a szabad szöveges mezőbe (63% említette), addig a másik két évben ennél nagyobb volt a megosztottság. Bár 2017-ben is többen voltak a hallgatók közül, akik tájékoztatóként szeretnének inkább elhelyezkedni (55%), addig 2011-ben valamivel a feldolgozás irányába billent a mérleg a válaszok szerint (43% a 39%-hoz képest).
- A könyvtári tájékoztatás nagyot zsugorodott az utóbbi 20-25 évben a hazai könyvtárakban is. Ezen a területen várhatóan a mesterséges intelligenciáé lesz rövidesen a fő szerep, ld. pl. link vagy link . (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tájékoztató robotot okosítanak a kínai kolostorban link Mesterséges intelligencia tájékoztat, pl. a Plázacica link Nincs mese, a mesterséges intelligencia tájékoztat és befolyásol link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról