Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tajvan könyvtárai

A 22 milliós Tajvan nemzeti könyvtárát (Központi Nemzeti Könyvtár) 1933-ban Nankingban nyitották meg, majd könyveit a japán invázió elől nyugatra szállították, később Tajpejbe került. 1955 óta Tajvan nemzeti könyvtáraként működik. (...) A tudományos könyvtárak közül kiemelkedik a Csengcsi Nemzeti Egyetem központi könyvtára (félmillió könyvvel), a Társadalomtudományi Központ könyvtára (200 ezer könyvvel, 49 ezer ősnyomtatvánnyal, százezernyi kormányzati és hivatali dokumentummal), a Kínai Kultúra Egyeteme gazdag állományával. Mindhárom intézmény Tajpejben működik. Jelentős még a Cseng Kung Nemzeti Egyetem könyvtára Tajnanban. A városokban mintegy 200 közkönyvtár működik gazdag fiókhálózattal. A vidék ellátásáról 100 közkönyvtár és közel ugyanannyi bibliobusz gondoskodik. (...) A Nemzeti Információs Infrastruktúra Program keretében hozták létre a Nemzeti Digitális Múzeum Palotáját, mely a kínai kultúra 700 ezer tárgyának háromdimenziós szemléletét teszi digitális úton lehetővé, ezáltal a kínai kultúra legnagyobb műgyűjteményének tekinthető (sőt egyes vélemények szerint ez a világ legnagyobb múzeumi kínálata.) A Tudományos és Műszaki Információs Központ a tajvani licenceket minden tajvani felhasználó számára hozzáférhetővé tette, másrészt CONCERT néven (Consortium On Core Electronic Ressources In Taiwan) a legfontosabb digitális információs forrásokat az egész világ tudósai és kutatói részére rendelkezésre bocsátja. Tajvanban a dokumentumok - legyenek azok könyvek, elektronikus újságok, adatbázisok, festmények, szobrok vagy levéltári iratok - a kutatók számára bárhol hozzáférhetők, mivel a múzeumok, könyvtárak és levéltárak konvergenciája már realitás."

Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2003. 4., Tajvan könyvtárai, ref. Katsányi S., Ball, Rafael: Der kleine Drache mit der digitalen Kraft. Taiwans Bibliotheken - ein kurzer Überblick = BuB. 54.Jg. 2002. 5.no. 317-320.p. Bibliogr. lábjegyzetekben
2003. április 02.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=tajvan_konyvtarai
Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2003. 4., Tajvan könyvtárai, ref. Katsányi S., Ball, Rafael: Der kleine Drache mit der digitalen Kraft. Taiwans Bibliotheken - ein kurzer Überblick = BuB. 54.Jg. 2002. 5.no. 317-320.p. Bibliogr. lábjegyzetekben
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról