Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Talán a következő már könyvtárban lesz? - Közösségi barkács- és szerelőműhely nyílt

A Teleki téren december 1-jén nyílt meg Budapest legújabb közösségi helyszíne, a Repair Café. A szerelőműhelybe bárki elhozhatja megjavítani elromlott háztartási kisgépét, kerékpárját vagy éppen kerekesszékét, de ruhaneműk átalakításában, barkácsolásban is szakszerű segítséget kaphatunk. A kezdeményezés érdekessége az is, hogy megvalósításáról közösségi költségvetés keretében döntöttek a budapestiek, így valóban a helyi igényekhez szabott szolgáltatás született.

Az első hasonló szerelőműhely 2009-ben indult útjára Amszterdamban, azóta pedig a világ számos pontján hozza össze az embereket. A budapesti Repair Café a Parafitt Sportegyesület nyertes ötletének köszönhetően 48,6 millió forintos támogatással, Budapest Főváros közösségi költségvetéséből valósulhatott meg.

A Repair Café egy olyan közösségi műhely, ahol szakértők segítségével közösen barkácsolhatunk, szerelhetünk, javíthatunk, ruhákat igazíthatunk. A szakemberek értő segítsége mellett a műhely lehetőséget kínál a tudásmegosztásra is, hiszen a helyszínen számos nemzetközi példa, leírás és szerelési útmutató áll a rendelkezésünkre. A műhely jóval több egy szerelő műhelynél, hiszen általa visszakerülhet a köztudatba a tárgyak hosszú távú használatának, megbecsülésének kultúrája, és lehetőséget kínál arra, hogy a legegyszerűbb javítási munkákat saját magunk végezzük el. A közös szerelésben részt vesznek hajléktalanok, enyhén és közepesen értelmi sérültek is, ezáltal a program a társadalmi beilleszkedést is segíti.

A közösségi költségvetés ötletbeadási szakasza idénre lezárult, a közel 700 beérkezett ötletről itt olvashatunk, ha pedig azt szeretnénk tudni, hogy milyen egy olyan városrész, ahol több projekt is megvalósult a finanszírozási formának köszönhetően, itt hallgathatunk meg egy podcastet Budafokról.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról