Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Tanítják-e a könyvtárosképzésben a közösségorientált működést?

- Tették fel a kérdést David Lankes, a Dél-karolinai Egyetem Könyvtár- és Információtudományi Iskolájának igazgatója előadásán. - Lankes szerint nem eléggé; az ő egyetemén most vezettek be egy ilyen kurzust, de probléma, hogy a képzésben ismeretátadást és konkrét módszertani útmutatókat várnak. A jó gyakorlatok, igényfelmérések tanulságai nem ültethetők át egy az egyben egyik könyvtárból a másikba, hiszen minden közösség más, ahogy az is, mit várnak a könyvtártól, mire szeretnék használni. Az egyes könyvtárak máshogy reagálnak ezekre a helyzetekre.
- A kérdés az USA könyvtárosképzésére utalt. Magyarországon érdekeltekként bennünket a hazai helyzet érdekel inkább. Fodor János (Információtudományi tanszék, ELTE-LIS) a témában a KIT-nek kifejtette: projektjeink létrehozása során a hallgatókkal egyszerre modellezzük a bevonható olvasói / látogatói közösséget és egy-egy projekt munkatársi közösségét, miközben a módszertan részévé téve vizsgáljuk a közösségorientált könyvtári működésnek a tanszék által gyakorolt két dimenzióját:
1. A közös nevezők, a közösség számára fontos érdeklődési területek megtalálása és kiaknázása.
- Webszerkesztés és Digitális gyűjtemények fejlesztése c. kurzusainkon a résztvevők közös érdeklődési pontjaira reflektálnak a gyakorlat során létrehozott helytörténeti és kortörténeti mintaprojektek, pl.: Neon Budapest link , iTTiVoTT Budapest link , MindennapiNapló link
2. A közösség együttműködésének motiválása az egyedi kompetenciák bátorításával, becsatornázásával.
- Tartalomszolgáltatás és közösségi média című mesterszakos kurzusunkon a hallgatók egyéni érdeklődéséhez kapcsolódó témákban hozunk létre tartalmakat és tartalomelemzéseket:
Kutatási Napló link
- A Hálózati kommunikáció című BA kurzusunkon kiadott Internet Szemle című kiadványunk tartalmi sokféleségét a hallgatók eltérő érdeklődésre építjük:
Internet Szemle link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról