Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tankönyvpiac - minőségi csere: a vacakabb irányba

Uniós forrásokat is felhasznált a kormány a rossz minőségű könyvekre.
Súlyos nehézségeket élnek meg a magán tankönyvkiadók, miután az idei tankönyvrendelési időszakra a kormány hivatali eszközöket bevetve tovább csökkentette az engedéllyel rendelkező, korábban jól bevált tankönyveik számát. Tavaly még az iskolák által rendelt tankönyvek 32 százalékát adták a magánkiadók, azonban ez idén 14 százalékra csökkent - írja a Népszava az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) adatai alapján.
Az állam 2014 óta szorítja ki szisztematikusan a magánkiadókat, jogszabályi úton korlátozták, hogy új tankönyveket adjanak ki, majd a meglévő engedélyek megújítását is megakadályozták tavaly. Az állami tankönyvek aránya pedig elérte a 86 százalékot.
A magyar kormány tisztességtelen, piackorlátozó tevékenységét a strasbourgi bíróság is megállapította idén tavasszal.
Tavaly ősszel pedig a magyar bíróság is jogerős döntést hozott arról, hogy az engedélyezési eljárás megtagadása jogszerűtlen volt. Mindkét ítélet sovány vigasz, ugyanis a kiadóknak a kiszámíthatatlan helyzetben mérlegelniük kellett, hogy mely kiadványaikért érdemes küzdeni, többek között a perköltségek miatt.
Noha a tankönyvjegyzéken a kiadványok 30 százaléka magánkiadóktól származik, mivel az állam egymásra épülő könyveket szorított ki, a tanárok sem választanak hiányossá vált sorozatokat - mondta a lapnak Romankovics András, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) elnöke.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról