Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tanoda program az USA-ban: közkönyvtárral együttműködve érdemes

Los Angeles leginkább rászoruló diákjai tanítási idő után könyvtári tanodákban kaphatnak segítséget iskolai feladataik elvégzésében. Ez a fontos segítségnyújtás az Eli és Edythe Broad Foundation által a Los Angeles-i közkönyvtári hálózatnak adományozott egymillió dolláros támogatás révén folytatódhat, amelynek segítségével 34 fiókkönyvtárban segítik a tanodák működését.
Ezek a terek a fedél nélkül élő és szegény sorsú diákoknak nyújtanak segítséget. Az ingyenes számítógép- és wifi- és nyomtatóhasználat eddig is ingyenesen hozzáférhető volt a diákok számára a Los Angeles-i 72 fiókkönyvtárban, a tanodákban további technikai eszközök és segítő szakemberek támogatását is élvezhetik a rászorulók.
A fenntartók további tanodák létrehozását, és a már meglevők technológiai fejlesztését is tervezik a most kapott támogatásból.
A tanodák megléte a Los Angeles-i iskolai könyvtárak számára is segítséget jelent. Az iskolai könyvtárakban ugyanis már korántsem ennyire fényes a helyzet: a képzett könyvtárostanárok hiánya, a könyvtári gyűjtemény elavulása, a szűk beszerzési keret megnehezíti az iskolai könyvtárak működését. A közkönyvtár és az iskolafenntartó hálózat összefogásának tapasztalatai azonban pozitívak: könyvtárlátogatások, foglalkozások, a közkönyvtárban tartott szakórák segítségével szeretnék elérni, hogy a diákok tudatos könyvtárhasználókká váljanak. A közkönyvtár az iskolai könyvtárosok továbbképzésében is segítséget nyújt, azt célozva, hogy képzett szakember álljon minél több iskolai könyvtár pultja mögött is. (Linda Jacobson: $1 Million Gift Funds Homework Centers in L.A. Public Libraries. In: School Library Journal, 2016. november 2., ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról