Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tanulás és oktatás, mint befektetés -- Malmö

A Malmöi Városi Könyvtár oktatási központja egyedi erőforrás, mely minden látogató számára szabadon hozzáférhető.
'A világ minden tájáról jönnek ide emberek, a világ minden tájával kapcsolatos kérdésekkel és igényekkel,' mondja Stefan Wahlstedt, a Malmö Lärcentrum projektmenedzsere. A központ elsősorban a szabad tanulásra fókuszál, s mindenki számára nyitva áll, kötelezettség vagy előítélet nélkül. Ez együttműködés az Utbildningsförvaltningen (a városi oktatási iroda) és a városi könyvtár között, mely egy 2010 óta futó projekt. Az az egyedi a központtal kapcsolatban, hogy a könyvtár három pedagógust alkalmaz, akik mintegy húsz könyvtáros mellett dolgoznak. A Lärcentrum célja, hogy a legtöbb ember férjen hozzá a digitális szolgáltatásokhoz, mivel azt a demokratikus társadalom egyik feltételének tekintik.
Már a kezdetektől sok fiatal bevándorló férfi jár a Lärcentrumba, akik a családjuk nélkül jöttek Svédországba. Sokan közülük Afganisztánból származnak, sem svédül, sem angolul nem beszélnek, így az egyik munkatárs, a farsziul beszélő Sara Sarabi lett az összekötő. Mindez elsősorban az írástudatlan emberek számára jelentős, akik itt kezdenek írni és olvasni tanulni a saját anyanyelvükön.
Az első három évben a Lärcentrum is dolgozott az úgynevezett 'Open Office' ('Nyitott iroda'), koncepción. Új, dinamikus környezetet akartak teremteni a könyvtárban úgy, hogy meghívnak vállalatokat és szervezeteket, hogy dolgozzanak és legyenek elérhetők ebben a környezetben néhány napig. A vállalat alkalmazottai 'élő könyvekként' hagyták, hogy kikölcsönözzék őket. A könyvtár látogatói így megkapták a lehetőséget arra, hogy beszélgessenek és megvitassák egymással az egyéni nézőpontjaikat. Az élő könyvek egyfajta szakmai útmutatókként működtek... (ref.: WKÁ)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról