Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tanult tehetetlenség, vagy sima impotencia?

A tanult tehetetlenségben szenvedő ember saját, ténylegesen meglévő képességeit nem tartja elegendőnek azok használatára. Ereje megvan ugyan, de nem képes azt vezérelni. (Ennek jelei a hárítás és a terelés, pl.: "ezt azért nem lehet nálunk megcsinálni...", "ez azért nem vonatkozik ránk, mert...", "neki könnyű, ugyanis..." jellegű szövegek gyakori használata.) Az impotencia tevékenységre képtelen állapot, "adottság". Az előbbi belső körülmény (személytől függő), az utóbbi viszont külső (személytől független). Tanulási képességünkön múlik, hogy egy adott sikertelen állapotból milyen gyorsan vagyunk képesek a kívánatosabb állapotot létrehozni. Pillanatnyilag sajnos inkább az alacsonyabb tanulási képesség jelei sokasodnak.

Cikkek sora és sok tapasztalat szerint esélyes, hogy
- a kötelező olvasmányok kiölik az olvasás szeretetét link
- az olvasásnépszerűsítés bevett formái leszoktatnak az olvasásról link és link
- több évtizedes könyvtárnépszerűsítés mellett lassan csökken a könyvtárhasználat link
- a gyerekek jutalmazása elveszi az örömöt link
- a hittanoktatás sokakat immunizál a vallással szemben link
- a testnevelés-oktatás jelen gyakorlata eltávolít el a sporttól link .
(Nézhetünk persze nagyobb rendszereket is, mint pl. az oktatás vagy a felsőoktatás átalakítását és a romló tudás- és kutatási eredményeket, az egészségügyi reformot és a halálozási arányokat mutatókat, a családközpontúságot és a népesség csökkenését, vagy éppen az energetikai önellátásra törekvést és az energiaárak alakulását stb.)
Gond lehet továbbá, hogy szolgáltatóként az első benyomás jelentőségét nem becsülhetjük eléggé: a nem megfelelően prezentált könyvtári szolgáltatás is egy életre elidegenítheti az embert. Sokkal nagyobb erőfeszítés ugyanis a negatív attitűd megváltoztatása, mintha nem lett volna "könyvtárnépszerűsítés".

Hírforrás: KIT-információ
2022. december 11.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=tanult_tehetetlenseg_vagy_sima_impotencia
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról