Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Társadalmi célok megvalósításában segíthet a könyvtár - SEXI modell

A könyvtár értékét nem a begyűjtött minőségirányítási tanúsítványok, általa sajtóban, közösségi médiában megjelentetett hírek, állományának nagysága, stb. határozza meg, hanem hogy mennyiben segíti hozzá használóit, hogy elérjék saját céljaikat. Ezért érdemes a könyvtár tevékenységét a használói célokból visszatervezni, és eltávolítani saját szervezetéből azokat az akadályokat, amelyek gátolják a használók céljainak elérését. A használói célok azonban különbözők. Jó hír viszont, hogy sok ilyen célt a nagyobb társadalmi törekvések is zászlajukra tűznek. Ilyen például a klímavédelem, kisebbségek védelme, szegénység csökkentése, stb. Ezek mind egy-egy témák (angolul: issue-k). Mint a társadalomban aktívan működő szervezetnek, a könyvtáraknak is nagy szerepük van e törekvések előmozdításában.

A SEXI modell három olyan területre mutat rá, melyekben kívánatos a könyvtárak - és a könyvtári rendszer egészének szerepvállalása:
1. érzékenyítés - informálás (Sensitize): saját csatornáin keresztül kommunikál az ügyben a közösségével: push információ, szervezett beszélgetések, bemutatók stb.
2. példaadás (Exemplary) a könyvtár saját működésével hitelesíti az ügyet
3. információ gyűjtése az ügy képviselői számára (Information gathering): a könyvtár nem passzív, hanem elismert együttműködő társ a témában érdekeltek csoportjában.

A modell alkalmazása azt is jelenti, hogy a könyvtár lényegében minden társadalmi törekvés kapcsán együttműködő intézmény lehet, sőt, kihasználható információs és kommunikációs erőforrás is. Igaz ugyan, hogy a könyvtár nem tud minden területen példát adni - mondjuk a település mellett talajszennyezés-mentesítés témában a könyvtár nem tud példát mutatni, de az érzékenyítés és információgyűjtés témában bérelt helye lehet. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tényleg az információs társadalom alapintézményévé teszik a könyvtárat... link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról