Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tartalom szerint lehet majd keresni a szövegben, bármilyen nyelven

Egyedi megoldás a magyar nyelvtechnológusok által alkotott számítógépes szövegelemző rendszer, amely a lehető legjobban igyekszik követni az emberi szövegértést.
A rengeteg információból szóbokrok készülnek, melyekben egymás mellé kerül minden olyan szó, ami például a bankokkal vagy mondjuk az egyetemekkel kapcsolatban szokott előfordulni. Bekerülnek a ritkán, de olyankor szintén mindig egymáshoz tapadó szavak is. Így azt is nyilvántartja a gép, hogy a Porva-Csesznek névnél nem kell az idejét pazarolnia az összetett szó második felének értelmezésére. Emberi munkával a szóbokrok tömegének létrehozása több száz évig tartana. "Azt reméljük, hogy a nem túl távoli jövőben már tartalom szerint lehet keresni a szövegben, méghozzá bármilyen nyelven" - vázolja a terveket Prószéky Gábor. A nyelvi egységek még magyarul vannak, de a köztük lévő relációk már a nemzetközi szabványok szerint valók, és mivel maguk a szavak, szókapcsolatok is fordíthatók, többnyelvű lekérdezéshez is rendelkezésre áll majd a rendszer.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról