Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Technikai megoldás személyzet nélküli nyitvatartási órákra (olvasóink szavazatára)

A technológia és az automatizált kölcsönzőgépek lehetővé tették a könyvtáraknak a megnövelt nyitvatartási időt. A rendszer olyan panelt foglal magába, amely leolvassa az olvasó kártyájának vonalkódját, és azonosítja az integrált könyvtári rendszeren keresztül. Az ajtó így engedi be az olvasót az épületbe. A könyvtáron belül a kamerák figyelik a látogatókat a megnövelt nyitva tartási (open+) időben. Egy integrált rendszer közvetíti a jeleket és a figyelmeztetéseket. Az energiagazdálkodási funkciók távolról le- és felkapcsolják a villanyokat, riasztókat vagy a könyvtári berendezéseket. Például nyilvános számítógépeket, önkiszolgáló kölcsönzőpultokat, a webalapú foglaló- és kezelőfelületeket.
A rendszert három megyei könyvtárban vezették be. Az ötlet a 2008-as recesszió idején született a Gwinnett megyei könyvtárban (GCPL) fiókkönyvtáraiban. Mikor az egyik könyvtár nem tudott nyitva tartani, akkor másikba lehetett menni. De ez zavaró volt az olvasóknak. 2013-ban sztenderdizálni szerették volna a nyitva tartásokat, de még mindig alacsony volt a költségvetés. Nem lehetett támogatást szerezni és új munkaerőt felvenni. Le kellett cserélni az RFID rendszert, mert már túl régi volt. Ekkor látták, hogy az új rendszerek már több mindent lehetővé tesznek. Lecserélték a kölcsönzőpultokat, átálltak egy szükség-alapú modellre. Eközben ismerték meg az open+ rendszert, ami Európában 2007 óta működik. Végül a GCPL 2016-ban tudta bevezetni az open+ modellt.
A Hennepin megyei könyvtár (HCL) renoválása miatt vezette be az open+ rendszert. Így az olvasóknak nem kellett más könyvtárba menniük a felújítás miatt, hanem egy részét használhatták az épületnek. A könyvtár idén újranyitott, de az open+ megmaradt.
A Ventura könyvtár eleve úgy jött létre, hogy hosszú nyitva tartást akart. A költségvetés nem teszi lehetővé a könyvtárosok alkalmazását minden órában, ezért választották az open+ rendszert.
Az olvasók különböző okokból használják ki a plusz időt. Úgy mint a kölcsönzés, számítógép használat, újságolvasás. Az épületbe belépések száma 8,5 százalékkal nőtt az új rendszerrel 2017-ben.
Mindhárom helyen úgy nyilatkoztak, hogy nem kellett dolgozókat elbocsátani. Nem voltak negatív következmények olvasói viselkedés miatt. A biztonság megfelelő, nem léphet bárki az épületbe. A felhasználói szabályzat megfelelően leírja a használat módját. A meghosszabbított időben korlátozott szolgáltatások működnek. Nem helyettesíthetik például a tájékoztató könyvtárosok munkáját. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról