Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tekintélyes semlegesség - jó, de át kell gondolni

A közvélemény-kutatások ismételten azt mutatják, hogy a múzeumok azon szervezetek egyre csökkenő csoportjába tartoznak, amelyek élvezik és megőrzik a nyilvánosság bizalmát. Jelentős vonzerejük van: önmagában az Egyesült Királyságban a világjárvány előtt évente több mint 85 millió látogató járt a múzeumokban és galériákban - ez több, mint a focimeccseken számolt összes résztvevő. A múzeumok hosszú távú intézmények, amelyek gyűjteményeiket a közvélemény bizalmát élvezve őrzik meg a jelen és a jövő generációi számára.
Legtöbbször ez azt jelentette, hogy a múzeumok úgy döntöttek, elfogadják azt, amit a kanadai Robert Janes múzeumológus "tekintélyes semlegességnek" nevez. A múzeumok úgy cselekedtek, mintha teljesen semlegesek és pártatlanok lennének minden tevékenységük során, ám amikor ezt teszik, tévesen azt feltételezik, hogy a meglévő status quo nem az egyenlőtlen hatalmi struktúrák eredményeként jött létre, amik a neoliberalizmus felé tendáltak, és egyre távolabb kerültek a szélesebb közönség érdekeitől.
A tekintélyes semlegesség nem tartható fenn tovább, ahogy félkábán a Föld hatodik tömeges kihalási hullámához közeledünk. Világossá kell tennünk, hogy a környezeti és társadalmi kérdések elválaszthatatlanul egymáshoz kapcsolódnak: a globális délen élők és a hátrányos helyzetű északiak érintettek a legrosszabbul.
A múzeumoknak, mint a hosszú távú emlékezetet őrző intézményeknek, fel kell használni a pozíciójukat a rövid távú politikai és finanszírozási ciklusokon túlmutató kérdések megvitatására, amelyek mindannyiunk számára egzisztenciális fenyegetést jelentenek. Ez két fő területen hoz változást: a múzeumok és a galériák működési modelljeiben, valamint a nyilvánossággal való kapcsolataikban.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról