Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Településre 'kihelyezett' könyvtár: mozgókönyvtár helyett

Mivel a mozgókönyvtári ellátás már nem volt költséghatékony, Minnesota egy regionális könyvtári rendszere (Lake Agassiz Regional Library, LARL) más megoldást keresett a 7500 négyzetmérföldnyi területű vidék ellátására. Olyan területről van szó, ahol sokan laknak legalább 25 mérföldnyire a legközelebbi fiókkönyvtártól. A megoldás az ellátandó kis közösségek (és önkénteseik) és a LARL közötti partnerség kialakítása lehetett, melynek kísérleti megvalósításához anyagi támogatást nyertek. Több mint egy tucat jelentkező település közül választották ki az első három kísérleti helyszínt, és ajánlottak további két csoportot a gyakorlat kiterjesztésére. Az együttműködési terv szerint a település biztosítja a könyvtári ellátás helyszínét, bútorzatát és az önkéntes munkatársakat. A LARL adja a könyvtári anyagot, számítógépet a regionális katalógus használatához, az önkéntesek képzését és szakmai támogatását, valamint a kért anyagok hetenkénti szállítását. Az új szolgáltatóhelyek 300-350 dokumentumból (könyvekből, bestsellerekből, gyerekkönyvekből, audió- és videokazettákból, DVD-kből stb.) álló alapgyűjteményt kapnak negyedévenkénti rotációval. Lényegesebb, hogy az olvasók hozzáférnek a LARL több mint 350 ezer címet tartalmazó központi katalógusához, s az abból (akár otthoni számítógépükről) kért anyagokat egy héten belül átvehetik a szolgáltatóhelyen. Az induló költség kb. 8600 dollár volt településenként a LARL számára, a települések a felszereltség (bútorzat, kiegészítő számítógép stb.) függvényében 600-3400 dollárt költöttek, az éves fenntartás költségek még nem ismertek. A LARL és a helyi önkéntesek közötti összeköttetés biztosítására a LARL heti 8-10 órás munkára helyi koordinátorokat alkalmaz, akik ismerik az adott település polgárait és igényeiket. Komoly gondot fordítottak az önkéntesek felkészítésére: a számítógépek a szolgáltatóhely megnyitása előtt három héttel már rendelkezésre álltak, hogy gyakorolhassák a regionális katalógus használatát. Az érdeklődésre jellemző, hogy a megnyitó ünnepségeken a városokban 200-500, a kis településeken 40-90 fő vett részt polgármesterek és más jelentős személyiségek jelenlétével. A legkisebb (266 lakosú) településen a működés első három hónapjában (2004 október-december) 92 látogató 177 dokumentumot, 2005 augusztusában 263 látogató 250 dokumentumot kölcsönzött.

Hírforrás: Cox: The new library outpost. In: Library Journal 2005/16. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/1., ref.: Mohor J.
2006. április 05.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=telepulesre_kihelyezett_konyvtar_mozgokonyvtar_helyett
Régebbi hírforrás(ok): Cox: The new library outpost. In: Library Journal 2005/16. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/1., ref.: Mohor J.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról