Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Teljesítményarányos támogatás egyetemi könyvtáraknak (heidelbergi modell)

Annak ellenére, hogy az erőforrások teljesítmény szerinti csoportosítása több német tartományban bevett gyakorlattá vált a főiskolákon és egyetemeken, ezek könyvtárai mind ez ideig nem vették át az ilyen modelleket. 2004-gyel kezdődően a Heidelbergi Egyetemi Könyvtár kísérleti jelleggel megkezdte a teljesítményalapú forráselosztás gyakorlatát. A teljes költségvetés három elemből áll: alapkeret, egy index-számokból álló képlet alapján kiszámított rész, és egy, a kitűzött célokkal kapcsolatos minőségalapú rész. Mivel ezen az egyetemen még nem állítottak fel költséghatékonysági követelményeket, ezért ösztönzésalapú modellt vezettek be, amely szerint az egyes részlegek a teljesítményüknek megfelelő 'jutalomban' vagy 'büntetésben' részesülnek a költségvetési elosztásnál. E költségvetési modellnek köszönhetően 2004-ben az állami finanszírozás válsága ellenére lehetővé vált a személyi és dologi keretek szinten tartása, sőt 2005-re a dologi költségvetési keretet csekély mértékben még emelni is lehetett.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról