Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tematikus chatbot! Helyismereti gyűjteményre, bármilyen tartalmú szaktájékoztatásra!

Forradalmi kísérleti projektbe kezdett dr. Riskó Ágnes onkopszichológus és fia, a mesterséges intelligencia (MI)-dizájnnal is foglalkozó Csernák Bence. A nagy sikerű ChatGPT-n alapuló, Anna névre keresztelt, 95 nyelven beszélő chatszolgáltatástól a daganatos betegek és hozzátartozóik kaphatnak onkopszichológiai témákban segítséget.

"Amikor valakit daganatos betegséggel diagnosztizálnak, akkor nemcsak szakértelemre, orvosi vizsgálatokra, kezelésekre és tanácsokra van szükség, hanem az érintett személynek a lelki erejére és a hozzátartozói támogatására. Ahhoz pedig, hogy reagálni tudjanak egy ilyen helyzetre, információra van szükségük. Az informáltság a lelki megküzdés egyik legfontosabb összetevője. Ez a chatbot, akit Annának hívnak, csak úgynevezett pszichoszociális kérdésekkel foglalkozik, tehát nem onkológus, hanem pszichológusi és pszichiáteri tudással rendelkezik, így a lelki megküzdéssel kapcsolatos kérdésekre tud válaszolni" . mondja dr. Riskó Ágnes onkopszichológus, az Onkopszichológia Online nevű oldal tulajdonosa.

Kinézetre is hasonlóan működik egyébként, mint a ChatGPT: van egy chatablak, amibe beírhatjuk a kérdéseinket, Anna pedig pár pillanat múlva válaszol rá. Azonban van egy nagy különbség is közte és a híres-hírhedt chatbot között: míg a ChatGPT mindenféle átfogó információval rendelkezik, Annába kizárólag az onkopszichologia.hu-n megjelent írások és dr. Riskó Ágnes könyvei és tanulmányai vannak betáplálva, amiket más szakemberek lektoráltak. Tehát nem egy általános szakmai tudásból dolgozik a chatbot, hanem kizárólag azokból, amikről Riskó Ágnes tudja, hogy ellenőrzött információ. "Ez egy nagyon érzékeny etikai kérdés. Itt nincs helye semmiféle improvizációnak, megalapozatlan kijelentésnek" - hangsúlyozza az onkopszichológus.
"Az a forradalmi benne, hogy bárki könnyedén és szinte korlátlanul tudhat meg neki kellő információkat, nem kell több száz cikket, oldalt átolvasnia." Fontos továbbá, hogy nem helyettesít semmilyen szakembert, sem pszichológust, sem pszichiátert!

Kapcsolódó: Mire lehet jó a GPT-4? A Morgan Stanley például tudásmenedzsert faragott az AI-ból link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról