Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tényalapú döntéseket hoznak a litván könyvtárosok

A könyvtári környezetben bekövetkező komplex változásokkal és az állami szervezetek iránti növekvő hatékonysági és átláthatósági követelményekkel egyre több kezdeményezés született a könyvtárügyben az irányváltásra. Litvániában a LiBiTOP projekt (2011-2014) célja az volt, hogy stratégiai tanácsokkal szolgáljon a könyvtári irányítás és vezetés számára. A cikk olyan módszertani megoldásokat és eredményeket ismertet, melyek jól mutatják a bizonyítékokon alapuló adatok felhasználását a könyvtári stratégiák kidolgozásában. A projekt tíz intézményre koncentrált, megyei és országos jelentőségű könyvtárakra. A projekt során három kutatást végeztek, és annak eredményeit integrálták a könyvtármenedzsment következő 10 évére vonatkozó következtetések és ajánlások megfogalmazásába. A projekt vegyes módszereket alkalmazott a stratégiai tervezésben és irányításban, mint például a politikai, gazdasági, társadalmi és műszaki elemzést, a forgatókönyv-tervezést, stratégiai mutatószám-rendszert (balanced scorecard) és SWOT-elemzést. A könyvtári irányítás és a könyvtárvezetés számára ajánlásokat fogalmaztak meg a könyvtárak előtt álló lehetőségek és veszélyek, illetve erősségek és gyengeségek alapján. A szerző tárgyalja azt is, milyen nagy szükség van egy nemzeti könyvtári stratégiára és folyamatos szakmai fejlődésre, valamint arra, hogy növekedjen a könyvtárak hatékonysága és eredményessége a gyűjteménykezelés és a digitális szolgáltatások terén. (Autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról