Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tényleg mindenki számára elérhetőek a könyvtárak?!

A DBI 1982-es összefoglaló kötete arról tanúskodik, hogy a szociális könyvtári munka nem azonosult semmilyen politikai irányzat ideológiai céljaival. Megállapították, hogy a szociális könyvtári munka ma az egész népességre kiterjed, és a könyvtárosok keveset tudnak az érintett csoportok életéről, pedig ez elengedhetetlen lenne.
A 25 évvel később, 2007-ben megjelent kötet a könyvtáraknak az érintett célcsoportok körében elvégzendő teendőire koncentrál. A hátrányos társadalmi helyzetű emberek igényeit magukból az igényekből kiindulva, azokat megértve kell kielégíteni. Azok az emberek kerültek az érdeklődés középpontjába, akik nem tudnak vagy nem akarnak könyvtárba járni. A szociális könyvtári munka abban a vonatkozásban merült fel, hogy a könyvtárak képesek-e megfelelni annak a követelménynek, hogy mindenki számára nyitva kell állniuk. Időközben sok szolgáltatás született Németországban például a házhoz kötött emberek számára.
A szociális könyvtári munkának be kell kerülnie a könyvtárak "normális kínálatába". Ne számítson újszerűnek a könyvek házhoz szállítása, a hátrányos helyzetű emberek személyes felkeresése. Ez fordulatot jelenthetne, amelynek a könyvtártudományi publikációkban is tükröződnie kéne, és a könyvtáraknak döntéseikben mérlegelniük kéne e szolgáltatásokat. (Újra a szociális könyvtári munkáról; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról