Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Terjed az online könyvkölcsönzés -- Németországban egyre több kiadó támogatja

Egyre több könyvtár jelenik meg a világhálón és vezeti be az online könyvkölcsönzési lehetőségeket. Ugyan a német Onleihe nevű rendszer már négy éve létezik, azonban csak most kezd elterjedni.
A frankfurti könyvtár egyike annak a 350 német bibliotékának, amelyek csatlakoztak az Onleihe rendszerhez. Az Onleihe lehetővé teszi az intézmények kínálatában lévő könyvek, zenei albumok, hangos és e-könyvek, továbbá újságok online kikölcsönzését. Vagyis gyakorlatilag minden hagyományos könyvtári szolgáltatás elérhető immár a világhálón is. Az Onleihe rendszert az EKZ-Bibliothekservice működteti, amit 1947-ben alapítottak és aminek a feladata 2006-ig a bibliotékák könyvtárakkal való ellátása volt. Az Onleihe projektet 2007-ben indította el az EKZ leányvállalata, a Divibib. Az áttörés azonban csak az idén következett be, az év végére a csatlakozott intézmények száma elérheti a hatszázat, ami az összes németországi könyvtár egynegyede.
Jörg Meyer, a Divibib ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az online kölcsönzés elterjedésében nagyon fontos katalizátor szerepe lehet az okostelefonoknak és a táblagépeknek. A kereslet folyamatosan nő. A tavalyi év közepe óta már léteznek iOS-ra, illetve Androidra írt Onleihe-alkalmazások is, amiket eddig tízezerszer töltöttek le a felhasználók. Az első pár év azonban nagyon nehéz volt, a könyvkiadókkal folytatott tárgyalások csak nehezen haladtak előre. Ennek oka részben az volt, hogy a tartalomszolgáltatóknak nem volt átlátható üzleti modelljük és egységes értékesítési koncepciójuk. Napjainkra viszont mindez megváltozott, az online kölcsönzést már szinte mindegyik újság- és könyvkiadó támogatja.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról