Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Termékútlevél és repair café - kapnak-e a lehetőségen a könyvtárak?

A jövőben a termékeknek is lesz útlevelük. A fogyasztók szerepének erősítése, a greenwashing elleni harc és a termékek fenntarthatóságával kapcsolatos részletesebb tájékoztatás lesz a célja egy másik új európai irányelvnek. Luxemburgban jártunk utána, hogy mindezt hogyan lehet elérni.

Luxemburg nemrég elindította a termékútlevél-projektjét. A lényeg nem is az útlevél maga, hanem a mögötte álló rendszer. Ezt mondja legalábbis a projekt vezetője.
"Luxemburg arra törekszik, hogy olyan módszertant vezessen be, amely megkönnyíti a termékek fenntartható tulajdonságaira vonatkozó információk közlését, a teljes értékláncban" - mondta Jérôme Petry. A digitális adatoknak végig a termékkel kell tartaniuk, akármilyen messziről érkeznek. Az átláthatóságot egy új ISO-szabvány fogja garantálni.

"Mit tudhatunk meg például erről a termékről?" - kérdeztük Petrytől, aki így felelt: "Az összetételét, azt, hogy tartalmaz-e veszélyes anyagokat, vannak-e pótalkatrészei, milyen újrahasznosított elemei vannak, és így tovább. Arról is gondoskodnunk kell, hogy ezek az információk fennmaradjanak, mert lehet, hogy 5-10 év múlva kell majd hozzányúlni a termékekhez."
A projekt az egyik fő európai célkitűzését tükrözi: a digitális termékútleveleknek mindennapossá kell válniuk az egész kontinensen. A luxemburgi kezdeményezés adatai közvetlenül betáplálhatók ebbe az útlevélbe, amely egyben a közös piac jövőbeli sarokköve is.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról