Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Teszt: a XXI. századi könyvtáros

A blogszerző tudományos cikkek, jelentések és egyéb szövegek százainak tanulmányozása után kezdte összeállítani a listát annak tesztelésére, hogy megfelelünk-e a XXI. század követelményeinek mint könyvtárosok. A koncepcióhoz tartozik, hogy mivel a könyvtár környezete állandóan változik századunkban, a XXI. századi könyvtárosság inkább az utat jelenti, mint magát a célt. XXI. századi könyvtárosnak vallhatja magát az, aki:
1. Kreatív -- rájön a megoldásra, hogyan szolgálhatja az olvasói igényeket a változó közegben, vagyis olyan szolgáltatásokat kínál, amelyre a XXI. század kihívásaival küzdő felhasználóknak szüksége van.
2. Vállalkozó szellemű -- az eltérés az előzőtől az, hogy a vállalkozó szelleműek meg is tudják valósítani kreatív megoldásaikat. A vállalkozó szelleműek nyitottak arra, hogy megújítsák a könyvtárat, hogy az több legyen, mint könyvtár. Nem riadnak vissza a kalandtól és a kísérletezéstől.
3. Felhasználó-orientált -- A cél a felhasználó! A sikeres XXI. századi könyvtáros a XXI. századi felhasználóknak kínálja szolgáltatásait, mivel tudja, hogy milyen és mire van szükségük. A XXI. századi felhasználó más, mint a XX: század olvasója.
4. Technológia-kedvelő -- A technológia mindennapjaink részévé vált és velünk is marad. Az igazi XXI. századi könyvtáros elfogadja és használja a technológiát a könyvtári szolgáltatások és tevékenységek javítására, de szem előtt tartja azt is, hogy a technológia eszköz csupán. Nem engedi, hogy az üzenet közvetítője a tartalom útjába álljon.
5. Üzleti szellemű -- A jelen közegben a könyvtáros több, mint könyvtáros. Tudja, hogy kell kutatást végezni, formálisan értékelni, stratégiai partnereket szerezni, problémát megoldani, hatékonyan menedzselni, a politikában eligazodni és vezetni!
6. Új könyvtártípust elfogadó -- A XXI. századi könyvtáros fogalmát azok a könyvtárosok határozzák meg, akik a könyvtárukat a helyi igényeknek megfelelően vezetik, nem pedig a szakma, egyetemi tanszék vagy könyvtáros szervezet által előre meghatározott módon.
Tobábbi sajátosságok várhatók a listán, hiszen a XXI. századi könyvtárosok hozzák létre a XXI. századi könyvtáros fogalmát. (ref.: HWJ)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról