Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

TikTok-veszélyek - a könyvtár hitelesebb forrás lehetne

A különböző biztonsági rések, az esetleges adatszivárgások és eleve a kínai céges és fejlesztői háttér miatt gyakran éri kritika az alkalmazást, ennek ellenére 2022-re 1,5 milliárd havi aktív felhasználója lett a TikToknak. A siker gyakorlatilag az alkalmazás indulása (2018) óta töretlen: néhány év alatt tizenegyszeresére nőtt a felhasználók száma, a gyarapodás pedig szinte az egész világon egységes. Az appot jellemzően kamaszok és fiatal felnőttek használják, a tinédzserek körében egy amerikai kutatás szerint még a Facebook által 10 évvel ezelőtt egymilliárd dollárért megvásárolt az Instagramnál is elterjedtebb.

Szakértők szerint a TikTok-videók hozzájárulhatnak az önértékelési és testképzavarok kialakulásához, másrészt a mentális egészséggel kapcsolatos tartalmak utat nyitnak a gyors és egyszerűnek tűnő öndiagnosztizálás felé, ami kifejezetten kártékony is lehet.

A világ számos pontján tényleg elég nehéz megfelelő orvosi ellátáshoz jutni - az Egyesült Államokban a biztosítási rendszer, Magyarországon a várólisták nehezítik meg a páciensek dolgát. Ennek ellenére nem valószínű, hogy a TikTokon érdemes megoldást keresni egy-egy egészségügyi problémára (még akkor sem, ha egyébként egyre több szakember is jelen van a platformon).

Pedig jelentkezők, mármint akik tanácsot adnának, lennének. Ha az ADHD, a depresszió vagy személyiségzavarok diagnózisát kell rásütni valakire, a TikTok-közösség készségesen rendelkezésre áll: igaz, a legtöbb esetben szakmai háttér és megalapozottság nélkül. Az ADHD-diagnózisok megugró száma, a felnőttek körében is egyre gyakoribb probléma, jól rávilágít arra, hogy egyetlen telefonos applikáció mennyire el tudja torzítani a mentális betegségekkel kapcsolatos közfelfogást.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról