Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tilts be a tinédzserek számára egy könyvet, csak aztán ne csodálkozz, ha tiltott könyvklubot indítanak

A közelmúltben többször szóltunk a betiltott könyvek hete kapcsán az USA gyakorlatáról: link és link . Néhány friss esemény...

Lángoló Harry Potter-kötetek, betiltott egerek és Whoopi Goldberg is kellett ahhoz, hogy az egész világ felfigyeljen az Amerikában zajló könyvüldözésre. Míg a politika saját csatatereként használja az iskolai könyvtárak polcait, addig egyre több amerikai tinédzser elégeli meg a cenzúrát, és ezt tettekkel is nyomatékosítják: tiltott könyvklubot szerveznek, vagy épp reggelente békésen tüntetnek az iskola előtt.
Bár csupán most kapott komoly nemzetközi visszhangot, az iskolai könyvtárak polcaiért Amerikában évtizedek óta folyik a harc: ennek egyik fontos dátuma 1982., amikor kilenc másik regénnyel együtt kitiltották Kurt Vonnegut Az ötös számú vágóhíd című könyvét az iskolai könyvtárakból. Végül az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága mondta ki: a kitiltás sérti a diákok jogait. Vonneguték így maradhattak, a betiltásellenes szólamok azonban így is tettekké formálódtak: abban az évben tartották először a tiltott könyvek hetét, amely azóta is évente egyszer a valamilyen okból - elsősorban a szexualitás, a vallás, a bőrszín és az LMBTQ tematikája miatt - tiltólistára helyezett könyveket állítja középpontba.
A jelenség tehát egyáltalán nem újkeletű, a szcéna szereplői szerint azonban az utóbbi években példátlan módon üzentek hadat egyes politikai döntéshozók az iskolai könyvtárak kínálata, illetve az olvasmánylisták ellen. Ennek legzajosabb esetével nemrég tele volt a világsajtó: Tennessee állam egyik megyéjében megszavazták, hogy kikerüljön a tantervből Art Spiegelman Maus című, Pulitzer-díjas alkotása. A holokauszt irodalmának egyik fontos darabja azzal húzta ki a gyufát a döntéshozóknál, hogy szerintük túlságosan komoly az általános iskolások számára, ráadásul csúnya beszédet és meztelenséget is tartalmaz. Való igaz, hogy a holokauszt nem a legvidámabb téma, és az is, hogy az egerek általában nem viselnek ruhát, ám komoly felhördülést okozott, hogy nemes egyszerűséggel törölték a tantervből a könyvet. Az ügy nagy port kavart, a Maus-gate-be még majdnem Whoopi Goldberg is belebukott a témában megfogalmazott véleménye miatt.

Régebbi hírforrás(ok): Szabályozottan tehetnek panaszt az USA könyvtárhasználói a dokumentumokkal szemben link Amikor a cenzúra beavatkozik a könyvtár mindennapi életébe - Segít a könyvtáros egyesület! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról