Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Timbuktu könyvcsempészei - összefogtak könyvtárosok és levéltárosok

A "Timbuktu könyvcsempészei: A történetek városának küldetése és a kincsek megmentésének versenye" (The Book Smugglers of Timbuktu: The Quest for this Storied City and the Race to Save Its Treasures) című könyvében Charlie English beszámol a Timbuktu eléréséért folyó történelmi versenyről, valamint a levéltárosok és könyvtárosok kortárs 2012. évi erőfeszítéseiről, hogy megmentsék ősi kézirataikat a szélsőségesek általi pusztulástól.

Timbuktu mesés városa évszázadok óta megragadta a nyugati képzeletet. Ennek az afrikai El Doradonak a keresése sok felfedező életébe került, de Timbuktu a legendákon túl is gazdag. A több ezer költészetről, történelemről, vallásról, jogról, gyógyszerészetről és csillagászatról szóló ókori kéziratnak otthont adó város a középkor óta a tanulás központja.
Amikor 2012-ben dzsihadisták megszállták Malit, és Timbuktu könyvtárainak pusztításával fenyegetőztek, figyelemre méltó dolog történt: könyvtárosok és levéltárosok csapata összefogott, hogy elrejtse az értékes kéziratokat.
Charlie English új kutatásokra és első kézből származó beszámolókra alapozva szakszerűen meséli el ezt a történetet, amely a világ egyik leglenyűgözőbb helyén játszódik, és szól a a mítoszokról is, amelyek belengik Timbuktu városát.

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan mentették meg Timbuktu kincseit? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról