Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tíz regény, járvány idejére

Címkék: biblioterápia | olvasás |

(2014. október 15-én, ebolajárvány idején jelent meg e könyvajánló.) Hogy a 2014-es Ebola-járványról születik-e majd regény, azt egyelőre még nem lehet tudni, ám amíg kiderül, a Flavorwire összegyűjtött tíz könyvet járványokról, fájdalomról, szenvedésről. Pestis az irodalomban. Hipochondereknek egyiket sem ajánljuk.
- Kezdetnek itt van mindjárt a Dekameron, melyben a Fekete Halál a tizennegyedik századi Firenzében szedi áldozatait. Boccaccio úgy festi le a szörnyű kórt, mintha csak a szerelemről mesélne, bár a szerelmesnek csókot adni sokkal kifizetődőbb, mint a halálnak.
- Daniel Defoe A londoni pestis című könyve épp azt adja, amit a címében ígér. Pestist Londonban, méghozzá 1772-ben. A várost bubópestis tizedeli, a járvány pedig minden időben érvényes kérdéseket vet fel. Ha pestis támadja a városod, akkor megkímélve magad a fájdalomtól és a betegség horrorjától, elmenekülsz előle, vagy maradsz, és segítesz másokon? (Esetleg meghalsz.) Defoe munkája számos pestisregényt inspirált, a legfontosabb ezek közül Albert Camus 1947-es munkája.
- Ha azt gondolod, hogy az ebolát egy bosszúálló isten küldte ránk, netán ez az emberiség kollektív büntetése az összes bűnért, amit elkövetett, az valószínűleg nagyon utálod majd Camus regényét, A pestist. Ha az ebola miatt elgondolkodsz az élet nagy kérdésein, akkor viszont imádni fogod az algériai járványsztorit, ami valójában a nácikról is szól. ...
- Öt melegen ajánlott olvasmány karantén idejére link
- Szerelem a korona idején: 5 további olvasmány karantén esetére, olvasóink ajánlásával link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról