Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Több 100 éves versenyelőnyben a könyvtár! - Csak nem akarja kihasználni

A sharing economy, magyarul közösségi gazdaság olyan gazdasági és szociális rendszer, amely az árukhoz, a szolgáltatásokhoz, az adatokhoz és a tudáshoz közösségi hozzáférést tesz lehetővé, a felhasználók akkor jutahatnak hozzá a forrásokhoz, amikor épp szükségük van rá, anélkül, hogy meg kéne vásárolniuk - olvashatjuk itt: link - A jelenségnek ráadásul konjunktúrája van. Akkor tehát egyre jobban divatba jön a témában elvileg több évszázados tapasztalattal bíró könyvtár?! - Hát, egyelőre nem úgy fest, mintha ki tudná használni hatalmas örökségét a téren. Mit sem ér a hagyományőrzés - újragondolás és stratégia nélkül. Ráadásul a közösségi gazdaság a méltán divatos fenntarthatóság és zöld szemlélet része! De ha tanulmányozzuk a jelenséget, még talán felszállhatunk a vonatra - vagy kereshetünk kapcsolatot a népszerű könyvmegosztó szolgáltatásokkal. (MG) A HVG áttekinti a profi és civil üzleti modelleket:

Néhány hónap alatt 75 milliós fogyasztói táborával a magyar piacra is berobbant egy litván online platform a használt ruhák adásvételére. A jelenség nem független a gazdasági válságtól, de azt is jelzi, hogy változóban van az emberek viszonya a tulajdonhoz, és egyre többen vevők a közösségi élményre. - Középkorú apukák állnak a csomagautomatáknál és adják fel vagy veszik át lányuk aktuális csereberéjének tárgyát, egy-két használt ruhát. A FoxPostnak nagyon bejött a szerződése a Vinteddel, amelyet 2008-ban alapított két litván fiatal, mert egy költözés miatt meggyűlt a bajuk a sok felesleges ruhával. A megoldás először csak egy barátoknak szánt webes alkalmazás lett, ma viszont a vállalatuk már a fejlett világ 17 országában működik, értéke 4,5 milliárd dollár felett jár, és egyáltalán nem okoz gondot számukra, hogy kockázatitőke-befektetőket találjanak. A FoxPost tulajdonosa, Bendzsel Ádám maga sem akarta elhinni a Vinted által beígért számokat, de az új piaci szereplő az év első negyedében jelentősen hozzájárult, hogy megduplázódjon a magánemberek közötti forgalom a csomagküldő szolgálatnál. A 18+-os korosztály is felfedezte ugyanis a "postát", és a fiatalok néhány heti hordás után egymás között adják-veszik akár a drágább, márkás ruhákat is. Ez az üzleti modell a körkörös és a megosztáson alapuló gazdaság határmezsgyéje, amely jellemzően környezetkímélő, valamilyen digitális csatornán zajlik, mozgatórugója a közösségi élmény és a bizalom - és amelynek a lefölözésére boldogan csapnak le a hagyományos gazdaság szereplői. (HVG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról