Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Több könyv jelent meg, de a digitális tartalmakkal még mindig küzdünk

Több könyvet adtak ki, mint az előző évben, és az évek óta tartó példányszámcsökkenés is megállt, sőt enyhe növekedést mértek 2014-ben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. A magyarok 60 százaléka olvasott legalább egy könyvet egy éven belül; átlagosan hatezer forintot költöttünk könyvekre. A magyar szerzők művei teszik ki a könyvpiac kétharmadát, a külföldiek közül az amerikai szerzők alkotásai a piacvezetők.
Magyarországon 2014-ben összesen 12 747 nyomtatott mű jelent meg, 29 millió példányban. A papíralapú kiadványok 91 százaléka könyv, 3 százaléka füzet (e két kategória kiadványaiból több mint 28 millió darab jelent meg, 696 ezerrel több, mint 2013-ban), további 6 százaléka pedig zenemű, kotta, térkép és egyéb sokszorosítás volt. Ez összesen 167-tel több, mint az előző évben.

Változnak az olvasási szokások: a Központi Statisztikai Hivatal szerint a technikai eszközök rohamos fejlődése következtében olvasási szokásaink megváltoztak. Egyre nő a különbség az Y generáció már online kommunikációs közegbe született tagjai és az idősebb korosztály olvasási szokásai között is. A digitális könyvek megjelenése jelentős változásokat hozott, az infokommunikációs eszközök tömeges elterjedésének és napi szintű használatának következtében a digitális írástudás közel olyan jelentőssé vált, mint az elsődleges írástudás. Ennek ellenére azonban a digitális formátumú tartalmak nyilvántartása, statisztikai számbavétele még nincs megoldva, ezért összehasonlításuk az előző évek adataival nem lehetséges.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról