Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Több könyvtárhasználó kell a meglévő költségvetés fennmaradásához (olvasóink szavazatára)

Elméletben a könyvtárat mindenki értékes, szükséges helynek tartja. A gyakorlatban viszont más a helyzet. Az Egyesült Királyságban az elmúlt évtizedben nagyjából 800 könyvtár szűnt meg.
A pandémia miatti lezárások első hulláma támogatta az olvasási kedvet. Utána újabb esés következett. A 2021 márciusával végződő évben a kölcsönzött könyvek száma 72,9 millió volt, ami 56%-kal kevesebb az előző évhez képest. A személyes látogatások száma 214,6 millióról 59,7 millióra esett vissza. Igaz, a webhelylátogatások száma nőtt, de nem akkor arányban: 18%-kal, 154,7 millióra.

A karantén persze speciális helyzetet jelentett, több könyvtár be is zárt ebben az időszakban. Az olvasók is kerülték a szükségtelen találkozásokat. Eközben a könyveladások az elmúlt évtized legnagyobb számait produkálták, főleg szépirodalomban. Vélhetően a könyvtárlátogatók inkább vásároltak.
Úgy tűnik, hogy virágoznak az otthoni magánkönyvtárak. Ebből a szempontból a könyvesboltok egyfajta vetélytársak. Mégis, a szakma nagy része a "kiadóktól a költőkig" könyvtárszerető ember. Remélhetőleg a könyvtárak látogatása és a kölcsönzések visszatérnek a pandémia előtti szintre. Mint minden más szolgáltatásnak, a könyvtáraknak is szükségük van felhasználókra. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról