Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Több marketingszemléletet a tárgyszavazásba és az olvasmányajánlásba!

(...) míg a könyvtári tárgyszavak a műfaj felől írják le a műveket, a használói metaadatok a mű témája, tónusa vagy az olvasóra gyakorolt érzelmi hatás felől teszik meg ugyanezt. A kutatás második lépcsőjében hasonló módszertan alapján az olvasói értékeléseket vizsgálták meg közelebbről, megalkotva a művekkel kapcsolatban felmerülő érzelmek, hangulatok és asszociációk osztályozását. Az e mintából kapott 44-féle érzelem, 141-féle hangulat és 31-féle asszociáció megmutatja, milyen sokszínű az olvasói értékelések világa a könyvtári tárgyszókészletekhez képest.
A kutatás megerősítette a hipotézist, hogy a használói tartalmak a katalógusrekordok "csontvázát" hozzáadott értékkel és gazdag árnyalatokkal egészítik ki, mindez pedig segít abban, hogy eligazodjunk a szépirodalmi művek között, hiszen valójában az alapján választunk olvasnivalót, milyen stílus, hangulat vagy érzelemvilág áll hozzánk közel, illetve hogy milyen hasonló könyveket olvastunk azelőtt, amik tetszettek.
A fenti kutatásban leszűrt kategóriák hatékonyabbá tehetik az olvasmányajánlás folyamatát, akár a katalógusok közösségi keresőalkalmazásaiba épülő potenciális szűrőként, akár az olvasószolgálati könyvtáros által készített ajánlásokon, olvasmánylistákon keresztül, így a megfelelő könyvet a megfelelő időben adhatjuk a használó kezébe. (Szabó P.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról