Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Több mint 100.000 digitalizált oldalt is közzé tett a Halis-könyvtár

A Halis István Városi Könyvtár munkatársai azon dolgoznak, hogy a Kanizsa Újság 1989-tól 2020-ig megjelent minden száma az interneten is olvasható legyen. A hetilap teljes digitalizálását karácsonyig szeretnék befejezni.
A városi bibliotéka húsz éve foglalkozik a helyi újságok digitalizálásával, mindeddig már százezres nagyságrendben tették közzé kanizsai lapok oldalait.
- Az ezredforduló volt az, amikor átéreztük annak a jelentőségét, hogy az induló digitalizálási világ milyen lehetőségeket is adhat egy könyvtárnak. Mi azt gondoltuk már a kezdetekkor, hogy az a legfontosabb, hogy a város szellemét örökítsük meg az internetes világban, ezért rögtön a helyi újságok digitalizálásába fogtunk. A Zalai Közlönyt például az 1860-as évekbeli számaitól digitalizáltuk. Ezenkívül az iskolák értesítőit is elkezdtük digitalizálni, az országban egyedülálló módon, már kétszáz felett van az 1945 előtti értesítők száma, amiket interneten is hozzáférhetővé tettünk. A holmi.nagykar.hu weboldalon a város épületeihez kapcsolódóan olvashatók történetek, ami Tarnóczky Attila helytörténész nagyszabású munkája - kezdte Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.
A koronavírus-járvány időszak okozta kényszerűség hozta magával, hogy a könyvtár dolgozói nem csak az eddigi munkákat folytatták, de teljesen újakba is belekezdtek.
- Ebben az időszakban készült el a Nagykanizsa városi monográfia három kötetének digitalizálása, és a Kanizsai Enciklopédia is elérhető. Ebbe a sorba illeszkedik be az a hatalmas munka, amelyik a Kanizsa Újság digitális hozzáférhetőségét segíti elő.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról