Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Több pénz a könyvtárra - nagyobb könyvtárhasználat a gyerekek körében

A gyermekkönyvtárosok régóta felismerték a könyvtárak értékes szerepét a gyermekek és kamaszok fejlődésében, és megfelelő támogatásért küzdenek a gyermekeknek, fiataloknak és a családoknak szóló programok és szolgáltatások megvalósításához. Az amerikai Múzeumi és Könyvtári Intézet (Institute of Museum and Library Services) országos közkönyvtári felmérésének adatait felhasználva ez a tanulmány a közkönyvtárak kiadásai és forrásai, valamint a gyermekek és fiatalok könyvtárhasználata közötti összefüggéseket vizsgálja. Az adategyüttesből a változók három csoportját választották ki, hogy reprezentálják a kiadásokat, a forrásokat, valamint a gyermekek és fiatalok könyvtárhasználatát. A korreláció-elemzés eredményei azt tárták fel, hogy
- a kiadásokkal és forrásokkal kapcsolatos változók többsége jelentős összefüggésben állt a gyermekek és fiatalok könyvtárhasználatával bármilyen nagyságú könyvtár esetében
- a gyermekirodalom kölcsönzése a teljes könyvtári kölcsönzés több mint egyharmadát teszi ki, és
- a közkönyvtári programok látogatóinak 70%-a gyermekeknek rendezett programokon vesz részt.
A tanulmány eredményei empirikus bizonyítékul szolgálnak a gyermekeknek és fiataloknak szánt könyvtári forrásokba és szolgáltatásokba történő beruházás támogatására, s a szerzők mindezt a könyvtári szolgáltatásoknak és programoknak az informális tanulásra összpontosító kibővítésével kapcsolatban tárgyalják. (Összefüggések a közkönyvtárak kiadásai és forrásai, valamint a gyermek- és ifjúsági olvasók könyvtárhasználata között: az amerikai Múzeumi és Könyvtári Intézet közkönyvtárakra vonatkozó statisztikai adatainak feltáró vizsgálata; sajnos csak autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról