Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Többet 'láthatnak' - általad: karitatív feladat, beépített készségfejlesztéssel

A könyvek írásának és a videók készítésének az az egyik legfontosabb célja, hogy azok által hasznos ismereteket adjanak át az embereknek. Olyan ismereteket, amelyek felhasználásával jobbá tehetik az életüket. Az ismeretek átadása gyakran vizuális elemek felhasználásával történik. Ez különösen igaz a videók esetében. A vak emberek nem látják a képeket, a filmeket, ezért sok lényeges információt nem tudnak megismerni. Ez különösen igaz a siketvakokra. Ebben a hátrányos helyzetben próbál segítséget nyújtani egy önkéntesekből álló csapat, akik a Videó a vakoknak applikáción keresztül, a látássérültek által videómegosztó oldalakon található vizuális tartalmakból kért rövidfilmekhez, a portál segítségével leírásokat készítenek.
A Videó a vakoknak projekt link célja röviden, hogy a látássérültek által igényelt videóleírásokat elkészítse, önkéntesek segítségével. Email: feedback@videoforblind.com

Az utóbbi hetekből számos kedvező fejleményről számolhatunk be:
- Több újabb önkéntes is csatlakozott a Facebookon elindított segítői csoporthoz - akik között külföldieket is köszönthettünk, és várhatóan a jövőben is csatlakoznak még hozzánk a világ számos országából -, és most ezúton is szeretettel biztatnak másokat, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez.
Facebook csoport: Videó a Vakoknak Segítői csoport link
- A látássérültek közül több új videó vizuális tartalmának a leírását kérték a csapattól.
- A látó önkéntesek közül többen is, több videót láttak el narrálással. Ettől függetlenül még több önkéntesre lenne szükség a videók vizuális tartalmának leírásához.

Több általunk megkeresett és felkért látássérült is sikeresen tesztelte mind az applikációt, mind a videók narrálását, és örömmel elmondhatjuk, hogy sok jó ötletet, valamint dicsérő és köszönő szót is kaptak az önkéntesek. A pozitív visszajelzéseket - a küldők beleegyezésével -, folyamatosan közzétesszük, ezzel is népszerűsítve az együttműködést.
- A tervek szerint mind az applikáció, mind a portál további finomításokon megy keresztül, hogy még jobban kielégítse a különböző igényeket.

A KIT egy korábbi számában link leírt készségek továbbra is segítik azokat a könyvtárosokat, akik önkéntesen csatlakoznak és videónarrációkat késztítenek a látássérültek részére.(Pregh Balázs)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról