Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Tőke- és tudáshiány kezelése 2.0 alapon

A Kickstarter úgy működik, hogy támogathatod egy könyv megjelenését öt dollárral, de csak akkor vonja le tőled a pénzt, amikor összejött az eredetileg megadott tízezer dolláros megjelenési költség. A Flattr-nél pedig beállíthatod, hogy egy hónapban mennyit akarsz adományozni, legyen ez például kétezer forint. Ahogy böngészel az interneten és találsz egy projektet, amelyik tetszik neked, megnyomod a Flattr-gombot, és ezzel támogatod, hó végén pedig az előre megadott kétezer forintot annyi felé dobja szét, ahány oldalt támogattál az adott hónapban. Mindkettő fantasztikus dolog, és most jöhet a politikai következmény: valahol a felajánlott szja-egyszázalékoknál is hasonló módon döntünk, csak nem webkettes eszközökkel. A kérdés az, hogy mikor jön el az ideje, amikor a teljes személyi jövedelemadónkat kattintásokkal tudjuk felajánlani, vagy akár az egész állami költségvetésről így döntsünk, illetve hogyan határozzuk meg a támogatható ügyek körét, vagy hogyan lesz ez a rendszer szociálisan és kulturálisan érzékeny, az állam szolidáris. Még egy fontos aspektusa lehet egy ilyen jövőnek. Jelenleg a felajánlott pénzeknél kilencven százalék a projektgazdáé, öt százalék megy a Kickstarternek, öt százalék meg az átutalásokat kezelő Amazonnak. Ez a tíz százalék, sőt, még több is itthon ma korrupcióra és egy óriási apparátus fenntartására megy el, amelyet egy tiszta helyzettel meg lehetne spórolni. Szóval a digitális kultúrának lehet egy ilyen politikai relevanciával bíró kitörési iránya is, de persze ezernyi dolgot kell mérlegelni előtte. ...
Emlékezz, mekkora hír volt, hogy az új magyar alkotmány egy Ipaden született meg! Ami nagyon jó, de sokkal jobb lett volna, ha az alkotmányt egy wiki-rendszeren írták volna meg, amely a kollaborációra és a hibák közösségi kiszűrésére épül.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról