Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Törekszenek arra, hogy minél kevesebb nyomtatott anyagot állítsanak elő (Gent, közkönyvtár)

Gent város (263 ezer lakos, 65 ezer egyetemi hallgató) új központi könyvtára (Bibliotheek De Krook link ) többéves tervezés után 2017-ben nyílt meg. A könyvtár épületének külső megjelenése igen modern, korszerű technikai felszereltsége miatt pedig gyakran a jövő könyvtáraként is említik.
A könyvtárépület nyolcszintes, a felhasznált anyagok között az acél, a beton és az üveg dominál. Alaprajza a Schelde folyó ívét követi, konkáv alakú, erről kapta nevét (De Krook, ami flamandul kanyart jelent). Az épületben a szinteket szőnyeggel borított lépcsőházak kötik össze, ahol le is lehet ülni.

A földszinti teret agórának nevezik, itt található a központi tájékoztatás, vannak hagyományos bepolcozott terek, továbbá itt kapnak helyet az ideiglenes kiállítások. Hat képernyő tájékoztatja a látogatókat az éppen zajló programokról; ugyanez látható még 66 további képernyőn az épületben. Törekszenek arra, hogy minél kevesebb nyomtatott anyagot állítsanak elő ("papír nélküli könyvtár"), de azért megtartottak néhány brosúrát és hírlevelet. A bejárat közelében négy automata áll rendelkezésre a dokumentumok RFID-alapú visszavételéhez, egy ilyen működik az épületen kívül is. Ezek az automaták kapcsolódnak a szállító rendszerhez, amely a helyükre (a megfelelő szintre és szakcsoportba) viszi a könyveket. Szintén a központi tájékoztató pult mellett lehet önállóan átvenni az előjegyzett dokumentumokat. A kölcsönzés, hosszabbítás és a térítések/büntetések befizetése is automatikus eljárással történik; az elvégzett tranzakcióról az érintett e-mailben kap visszaigazolást. A földszinten található még egy hírlap- és magazin-olvasósarok is. Az olvasójegy a digitális szolgáltatásokat is elérhetővé teszi mind a könyvtárban, mind otthonról. A földszinti terekhez csatlakozik még egy nagy nyitott terasz, ahonnan szép kilátás nyílik az óvárosra. (Hogyan maradhat releváns a közkönyvtár?; ref.: Hegyközi I.)

Régebbi hírforrás(ok): Kiadványonként egyetlen kötelespéldánnyal gazdálkodnak Hollandiában link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról